Având în vedere gradul ridicat de aşteptare din partea cetăţenilor faţă de acţiunile structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru buna organizare şi desfăşurare a procesului electoral din lunile noiembrie-decembrie, Ministerul Administraţiei şi Internelor demarează o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor împotriva fraudelor electorale.
Acest demers are în vedere atât situaţia efectivă înregistrată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române la procesele electorale anterioare cât şi o anumită percepţie publică întreţinută de unii politicieni privind posibilitatea fraudării alegerilor cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor
Campania este derulata începând cu data de 23 octombrie 2009, odată cu începerea campaniei electorale şi se va termina în ziua turului al doilea al alegerilor, respectiv în data de 6 decembrie 2009.
Campania de responsabilizare a cetăţenilor împotriva fraudelor electorale are mesajul „VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!”.
SCOPUL CAMPANIEI
• Informarea cetăţenilor privind sancţiunile legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale
• Conştientizare şi responsabilizare a cetăţenilor pentru a asigura un VOT CORECT
ACŢIUNI ÎN CADRUL CAMPANIEI
Campania cuprinde mai multe actiuni menite sa informeze opinia public+ asupra sanctiunilor legale aplicate pentru votul multiplu ( cea mai frecventă modalitate de fraudă electorală, potrivit perceptiei publice). Rolul campaniei este de a responsabiliza si constientiza populatia cu drept de vot
1. Editarea şi tipărirea unor afişe şi fluturaşi cu mesajul campaniei
Conceptul afişului este realizat de către specialiştii din cadrul MAI/IGPR, iar tipărirea de către tipografia MAI.
Distribuirea fluturaşilor se va face în special prin intermediul serviciilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor judeţene de poliţie şi/sau prin poliţiştii de proximitate. La acţiunea de distribuire a afişelor şi fluturaşilor participă toate structurile din cadrul MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor.
2. Banner web al campaniei
Acesta este postat pe fiecare site al structurilor aparţinând Ministerului Administraţiei şi Internelor dar şi al prefecturilor.
Acest lucru înseamnă toate site-urile instituţiilor centrale dar şi inspectoratelor judeţene de poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră, situaţii de urgenţă, prefecturi, etc. – aproximativ 180 de site-uri.
Ulterior, bannerul poate fi postat şi pe site-urile partenerilor interesaţi pentru diseminarea mesajului.
3. Secţiune de web specială pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor – www.votcorect.mai.gov.ro
Secţiunea web cuprinde informaţii despre toate contravenţiile şi infracţiunile din legislaţia electorală.
Secţiunea se va putea accesa şi printr-un click pe bannerul de campanie postat pe fiecare din siteurile găzduitoare.
Totodată, se va înfiinţa o adresă de mail unde cetăţenii pot posta atât mesaje/sesizări dar şi înregistrări video care privesc aspecte care au legătură cu fraudele electorale. Fiecare informaţie sau înregistrare relevantă va fi verificată în regim de urgenţă de către organele de aplicare a legii.
Această adresă de mail va fi funcţională în zilele alegerilor, respectiv în 22 noiembrie şi 6 decembrie.
Se oferă astfel o alternativă celor care în mod corect doresc să semnaleze anumite situaţii, în altă parte decât la televiziunile care au astfel de secţiuni pentru public.
4. Toate materialele produse în cadrul campaniei vor conţine mesajul de sesizare la 112 în cazul sesizării unor încălcări ale legislaţiei electorale
În acest sens va exista un operator special în dispeceratul 112 care va prelua acest tip de sesizări.
5. Spot-uri Tv pentru promovarea mesajului campaniei
Direcţia Informare şi Relaţii Publice a realizat două spoturi Tv, pentru promovarea mesajului campaniei şi asigurea îndeplinirii rolului acesteia.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a luat o serie de măsuri pentru asigurarea unui proces electoral corect, astfel:
*S-a realizat campania de informare „Votul ilegal înseamnă închisoare”
„Votul ilegal înseamnă închisoare” este sloganul campaniei de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale, demers iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi derulat cu sprijinul mass-mediei şi a reprezentanţilor societăţii civile
*S-a creat posibilitatea sesizării la 112 a faptelor care încalcă legea electorală
Pentru prima oară în România, pe parcursul procesului electoral cetăţenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală. În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgenţă 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. În acest fel NU va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenţă.
*S-a organizat un management integrat al misiunilor de menţinere a ordinii publice
Conceptul de management integrat al misiunilor de menţinere a ordinii publice se materializează prin constituirea, atât la nivel central, cât şi teritorial, a unor Centre Operaţionale de Comandă.
Acestea sunt funcţionale de la începutul campaniei electorale şi reunesc reprezentanţii tuturor structurilor MAI cu atribuţii în asigurarea unui climat corespunzător desfăşurării alegerilor prezidenţiale.
Pe lângă aceste centre s-au înfiinţat şi vor funcţiona Centrele judeţene de comunicare din care fac parte toţi comunicatorii/purtătorii de cuvânt ale structurilor judeţene ale MAI.
În conformitate cu Planul general de măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice, premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor pentru Preşedintele României, activitatea Centrului de Comunicare Judeţean va fi coordonată de Prefectul judeţului şi condusă de Inspectorul şef de poliţie.
Se va respecta principiul vocii unice, întreaga activitate de comunicare în perioada campaniei electorale şi a alegerilor prezidenţiale urmând a se desfăşura din acest centru, prin intermediul purtătorului de cuvânt desemnat.