O delgaţie a Universitatii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a participat, în urmă cu ceva timp, la cea de-a 27-a întâlnire anuală a Societăţii Europene de Boli Infecţioase de Copii, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Delegaţia Universităţii a fost reprezentată de dr. Dumitra Simona, şef de lucrări, disciplina pediatrie, dr. Liana Precup, şef de lucrări, disciplina pediatrie- puericultură şi medicii rezidenţi Sabina Morgovan şi Andrea Dupta.
În cadrul conferinţei internaţionale, delegaţia UVVG a avut de prezentat o lucare tip poster prezentata de dr. Dumitra Simona – autor principal cu titlul – Clinical predictive factors in acute bacterial diarrhea (coautori fiind Prof. Dr. Sabau Ioan, Prof. Dr. Doina Stanescu, Prof. Dr. Lazar Dorin, Dr. Oprea D, Precup L, Morgovan S, Precup L), care s-a bucurat de un real interes din partea multor participanţi, fiind o lucrare de sinteză pe o perioadă de cinci ani a unui studiu bicentric în două Facultăţi de Medicină – Arad şi Timişoara. “În cadrul conferinţei s-au stabilit legături cu diferiţi cercetatori din Europa cu preocupari comune în domeniul gastroenterologiei pediatrice”, a declarat d-na dr. Dumitra Simona.
Delegaţia Universităţii condusă de prof. dr. Dumitra Simona a participat şi la prima ediţie a Research Masterclass, împreună cu echipe din Anglia (Bristol, Oxford), Finlanda, Olanda, Grecia, Italia şi Germania (Heidelberg).
“Scopul acestei prime ediţii a fost de a încuraja medicii tineri în exprimarea temelor lor de cercetare, de a împartăşi experienţa seniorilor în domeniul cercetarii şi de a stabili conexiuni şi formarea unei reţele de colaborare între diferite Universităţi din Europa”, ne-a declarat prof. dr. Dumitru Simona.
Lucrarea echipei Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” s-a axat pe variaţiile de antibiosensibilitate şi antibiorezistenţa în diareea acută cu Shigella la copil în vestul României, fiind prezentată impecabil de dr. Sabina Morgovan, rezident Pediatrie anul II, Centrul Universitar Arad.
Prof. Dumitru Simona a subliniat că lucrarea prezentată în Power Point a sintetizat o preocupare mai veche a echipei de a stabili ghiduri de antibioterapie în BDA cu Shigella în funcţie de modelele de antibiosusceptibilitate locale. Juniorii echipei au fost răsplaţiti de către Societatea Europeană de Boli Infecţioase Copii fiecare cu un grant de 500 Euro.
La sfârşitul reuniunii echipa a fost felicitata personal de către prof. dr. Ron Dagan, din Israel, preşedintele Societăţii Mondiale de Boli Infecţioase Copii.
Menţionăm în mod special participarea delegaţiei Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” la sesiunea ştiinţifică dedicată cercetării europene în domeniul pediatriei, care a fost prima sesiune organizată de acest fel, denumită “Masterclass Research”, unde echipa universităţii arădene a fost selecţionată să participe împreună cu alte 11 echipe din Europa, fiind unica echipa din Europa de Est.