Nevoia Europei de a acționa mai mult pentru a se apăra este recunoscută în noua strategie globală a UE. Este momentul pentru o cooperare intensivă în domeniul cooperării și apărării? Am discutat cu eurodeputatul Urmas Paet (ALDE, Estonia) care lucrează la raportul privind Uniunea de Apărare Europeană.
Pregătiți un raport despre Uniunea de Apărare Europeană. Ce veți include în acesta și considerați că este momentul potrivit ținând cont de contextul actual legat de Brexit?
„Este momentul potrivit pentru că avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul apărării și securității din Uniunea Europeană. Suntem puțin în întârziere, iar dacă ne uităm la ce se întâmplă în țările vecine ale Europei, putem observa instabilități, probleme legate de terorism și un comportament agresiv din partea Rusiei. Pe de altă parte, dacă luam exemplul NATO, Statele Unite au multe responsabilități în ceea ce privește securitatea europeană, dar nu cred că este tocmai adecvat. Europa trebuie să aibă mai multă grijă de securitatea sa. Acest lucru implică cooperare, alocări bugetare, fonduri pentru apărare, iar acest raport este foarte oportun. Nu în ultimul rând, trebuie să avem poziții politice clare privind modul în care ar trebui să se dezvolte această cooperare”, declară eurodeputatul.
Cum va lucra viitoarea politică comună de apărare cu NATO? Care este rezultatul pe care îl așteptați de la summitul NATO din Varșovia?
„Consider că NATO și UE, dintr-un punct de vedere practic, ar trebui să coopereze mult mai mult. De exemplu, NATO a luat decizia de a crește numărul armatelor sale în anumite țări est-europene. Acest lucru implică infrastructură pentru a-i găzdui pe acești oameni. Aici poate interveni Uniunea Europeană prin investiții în infrastructură pentru a schimba această situație și pentru a îmbina planurile NATO.
Ce așteptări am de la summitul NATO: în primul rând ca NATO să aibă o decizie clară privind angajamentele fiecărui membru NATO pentru ca nivelul de apărare și protecție să fie la fel indiferent de poziția geografică a statului. UE și NATO pot coopera mai mult în ceea ce privește atacurile cibernetice și securitatea cibernetică și să stabilească parteneriate cu state care nu sunt membre NATO”, spune eurodeputatul.
Situația privind securitatea din interiorul și din afara Europei se înrăutățește. Vă îngrijorează acest lucru?
„Bineînțeles. Cu toții suntem martorii tragediei și catastrofelor umanitare din Siria, putem vedea instabilitățile din țările vecine Europei și organizațiile teroriste precum ISIS în Siria și Irak și multe atacuri teroriste din alte țări. Putem observa instabilitățile din Libia, iar regiunea vecină din sudul Europei este fragilă și turbulentă. De asemenea, putem vedea activitățile conduse de către Rusia în Ucraina, dar din păcate nu există schimbări în estul Ucrainei sau Crimeea. Europa trebuie să acționeze mai mult pentru securitatea tuturor statelor membre și pentru apărarea noastră”, a încheiat eurodeputatul.