Universitatea “Spiru Haret” Bucureşti va proceda la respectarea şi aplicarea legislaţiei în vigoare, continuând admiterea, precizează un comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior remis, duminică, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, concluziile prezentate Guvernului de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, au fost deja atacate de către Universitatea “Spiru Haret” în justiţie şi se află pe rolul instanţelor, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
“Concluziile încalcă art. 60 (1) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată care precizează că activitatea didactică se poate organiza în următoarele forme: de zi, seral, cu frecvenţă redusă şi la distanţă. Formele de învăţământ seral, cu frecvenţă redusă şi la distanţă pot fi organizate de instituţiile de învăţământ superior care au cursuri de zi”, precum şi art. 60 (3) din aceeaşi lege: “Diplomele şi certificatele de studii eliberate de instituţiile de învăţământ superior, în condiţiile legii, pentru aceeaşi specializare sunt echivalente, indiferent de forma de învăţământ absolvită”, se arată în comunicat.
Totodată, reprezentanţii Universităţii “Spiru Haret” aduc la cunoştinţa Parlamentului şi conducerii statului că adoptarea concluziilor ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, va “consfinţi, în fapt, desfiinţarea” învăţământului particular din România, prin “încălcarea flagrantă a autonomiei universitare şi a proprietăţii private, garantate de Constituţie şi trecerea universităţilor sub influenţa unei forţe politice”.
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, a propus, sâmbătă, desfiinţarea formei de învăţământ la distanţă la Universitatea “Spiru Haret”.
Ministrul Educaţiei a prezentat, sâmbătă, în şedinţa extraordinară a Executivului, raportul privind Universitatea “Spiru Haret”.
Ulterior, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul MECI, Ecaterina Andronescu a precizat că a propus “intrarea în lichidare a programelor de studii la distanţă, studenţii urmând să îşi finalizeze facultatea la alte programe de învăţământ”.
De asemenea, Ecaterina Andronescu a precizat că s-a propus desfiinţarea centrelor teritoriale din ţară în care se desfăşoară învăţământ la distanţă şi interzicerea desfăşurării de activităţi în centrele din străinătate (9 la număr), precum şi invalidarea Cartei universitare existente şi elaborarea uneia noi la Universitatea “Spiru Haret”.
“La sfârşitul evaluării ARACIS este posibil să existe şi un alt pachet de măsuri pentru Universitatea ‘Spiru Haret’. În cazul în care universitatea nu va aplica măsurile, este posibil ca ministerul să înceapă procedurile de lichidare”, a spus Ecaterina Andronescu. AGERPRES