În jur de 5.000 de europeni au călătorit în zonele de conflict și s-au alăturat grupurilor teroriste. Atât luptătorii străini aspiranți cât și cei care se întorc, reprezintă o amenințare la securitatea UE. Parlamentul lucrează în prezent la rapoarte care să incrimineze pregătirile atacurilor teroriste și să verifice cetățenii europeni care intră și care părăsesc UE. Vizionați clipul video pentru a afla mai multe despre eforturile Parlamentului în legătură cu combaterea terorismului.
În clipul video, Monika Hohlmeier (PPE, Germania) raportorul directivei privind combaterea terorismului și Gilles De Kerchove, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, vorbesc despre cum ar trebui abordată această problemă.
Radicalizarea
Parlamentul lucrează la un proiect pentru a îmbunătăți deradicalizarea. Eurodeputata Monika Hohlmeier, a declarat că acest proiect este „un pas foarte important din procesul privind prevenirea terorismului”. În noiembrie 2015 a fost adoptată o rezoluție privind prevenirea radicalizării în închisori și pe internet, prin intermediul educației și incluziunii sociale.
Propaganda online
În momentul de față există o luptă ideologică și se presupune că 100.000 de tweet-uri sunt publicate în fiecare zi de către ISIS. Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Gilles De Kerchove consideră că sunt necesare măsuri pentru a reduce „califatul virtual”. De asemenea, Europolul va avea un nou rol de a examina conținutul de pe rețelele de socializare și de a raporta posibilele acțiuni suspecte.
Luptătorii străini
Legislația UE incriminează anumite atacuri teroriste (comiterea acestora), dar noile norme vor fi mai stricte și vor incrimina „actele pregătitoare” din toată Uniunea Europeană, precum cursurile de pregătire în interiorul sau exteriorul Europei, călătoritul în afara Europei și finanțarea activităților teroriste. Comisia pentru libertăți civile va vota aceste norme luni, 4 iulie.
În plus, va fi abordată problema cetățenilor UE care se întorc din zonele de conflict și care răspândesc actele teroriste. A fost dezbătută o nouă propunere privind controlul obligatoriu al cetățenilor UE la frontierele externe, atunci când intră și când ies din UE. De asemenea, vor exista controale ale bazelor de date naționale ce conțin informații referitoare la documente pierdute sau furate la nivelul frontierelor aeriene, maritime și terestre. Toate aceste acțiuni au fost susținute în comisia pentru libertăți civile, luni 21 iunie 2016. Pașii următori vor include negocieri cu Consiliul în scopul obținerii unui acord.
Acțiuni viitoare
Eurodeputații lucrează la normele privind achiziționarea și deținerea armelor.