Siguranța nucleară nu este niciodată “un bun câștigat”, a afirmat marți secretarul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, cu ocazia celei de-a 30-a comemorări a catastrofei de la Cernobâl, transmite AFP.
“Lecția principală de la Cernobîl și Fukushima Daiichi pentru toți actorii din domeniul nuclear — operatori, guverne și organisme de reglementare — este că siguranța nu poate fi considerată niciodată un bun câștigat”, a spus Amano într-un comunicat. “Accidentele pot să nu țină seama de granițe și este vitală cooperarea internațională eficientă în materie de securitate nucleară”, a adăugat el.
În 26 aprilie 1986, reactorul numărul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de siguranță, accidentul făcând mii de morți și contaminând o parte din Europa. După această catastrofă, cea mai gravă din istoria domeniului nuclear civil, comunitatea internațională a revizuit criteriile de securitate atomică.
Însă, în pofida îmbunătățirilor aduse după Cernobîl, lumea s-a confruntat cu un alt accident grav, la centrala de la Fukushima Daiichi în 2011 din Japonia, a amintit Amano. “Acest lucru ne amintește dureros că un accident grav poate apărea chiar și într-o țară avansată din punct de vedere tehnologic și cu un program nuclear bine pus la punct”, arată el.
Organizația Greenpeace a avertizat săptămâna trecută asupra unui risc nuclear crescut din cauza îmbătrânirii centralelor existente, îndeosebi în Occident, unde majoritatea unităților au fost concepute în anii 1960 și 1970. “A fost atinsă faza de uzură la majoritatea reactoarelor din lume”, îndeosebi în Franța, a afirmat Shawn-Patrich Stensil, expert în domeniul nuclear în cadrul organizației. În plus, aceste reactoare au fost construite înainte ca oamenii să se fi gândit măcar la riscul terorismului nuclear.
AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)