Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au dat marţi Poloniei şi României răgaz până în 2012 şi respectiv 2011 pentru a-şi reduce deficitul bugetar sub limita de trei procente din Produsul Intern Brut, prevăzută în Pactul de stabilitate, au declarat pentru Reuters diplomaţi UE.
În conformitate cu recomandările Comisiei Europene, miniştrii europeni de Finanţe au mai decis marţi că Ungaria şi Lituania trebuie să-şi reducă deficitele bugetare sub limita de trei procente din PIB până în 2011, iar în cazul Lituaniei termenul limită a fost fixat pentru 2012.
‘Recomandările cu privire la procedurile de deficit excesiv au fost adoptate’, a declarat un oficial UE.
Atât Polonia, România, Ungaria, Letonia şi Letonia cât şi alte state membre ale Uniunii Europene se confruntă cu o creştere a cheltuielilor bugetare pe fondul diminuării veniturilor din taxe ca urmare a crizei economice globale. Reducerea deficitului bugetar sub limita de trei procente din PIB este şi o precondiţie pentru aderarea la zona euro.
Deciziile miniştrilor europeni de Finanţe au fost luate în cadrul procedurii de deficit excesiv demarată de Comisia Europeană.
La data de 1 aprilie 2009, România, Polonia, Lituania şi Malta au notificat Comisia în legătură cu nivelul deficitului lor public, care a depăşit nivelul de 3% în 2008. Potrivit prognozelor de primăvară ale executivului comunitar, deficitul public al României în 2009 ar urma să fie de 5,1% din PIB, în condiţiile în care, în 2008, valoarea acestui indicator a fost de 5,4% din PIB. În termen de trei săptămâni, Biroul de Statistică al Comunităţii Europene (Eurostat) a verificat datele comunicate de statele membre. CE a elaborat apoi un raport analitic ce conţinea propunerile sale cu privirea la remedierea situaţiei legate de existenţa deficitului excesiv. Documentul a fost înaintat Consiliului ECOFIN, care s-a reunit pe 9 iunie şi care în aceeaşi zi a prezentat posibile măsurile necesare de corectare a deficitului, însoţite de un termen al aplicării acestora. La 6 luni de la adoptarea recomandărilor de către Consiliu – aşadar spre sfârşitul anului – Comisia Europeană va face o nouă evaluare a situaţiei, pentru a vedea dacă măsurile au fost aplicate în mod adecvat şi dacă au fost eficiente. AGERPRES