Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la postul public de radio, că, în cazul în care se va realiza South Stream, România nu rămâne în afara acestui proiect.
“Eu pot să le spun celor care se dădeau cu capul de pereţi prin studiouri, arătând cum a rămas România în afara coridoarelor energetice, că dacă vreodată se va face South Stream – şi mai spun o dată, dacă vreodată se va face South Stream – România nu va fi în afara South Stream. Avem şi abilitate şi ştiinţă şi interese şi ce pune pe masă pentru ca South Stream să nu fie un proiect care să ne ocolească. Dar, în politică, întotdeauna, mai ales în politica externă, sunt necesare consecvenţa, bunul simţ şi seriozitatea, capacitatea de a-ţi menţine opţiunea”, a afirmat şeful statului.
Potrivit acestuia, Nabucco a constituit un succes pentru România, având în vedere că rămăsese la un moment dat singura ţară europeană care nu abandonase proiectul în favoarea South Stream.
“Dacă vă aduceţi aminte, când toate ţările care sunt în Nabucco semnaseră South Stream-ul, iar pe la televiziuni marii analişti şi cunoscători din presa românească se dădeau cu capul de pereţi cum a rămas România în afara coridoarelor energetice din cauza preşedintelui. Sigur că era un act de inconsecvenţă dacă şi noi săream în barca South Stream-ului, abandonând Nabucco. Până la urmă, poziţia noastră, poziţia americană şi Bruxelles-ul au readus Nabucco în actualitate. V-aş putea spune că, la Consiliul din iarnă, Nabucco fusese scos de pe agenda priorităţilor Comisiei Europene, iar poziţia României a blocat scoaterea Nabucco de pe lista de priorităţi”, a subliniat el.
Băsescu a adăugat că România trebuie să treacă, din punct de vedere politic, la promovarea următorului proiect: magistrala de transport ţiţei de la Constanţa la Trieste via Pancevo.
Pe de altă parte, şeful statului a susţinut că, deocamdată, diplomaţia românească are probleme în a înţelege importanţa anumitor zone.
“De doi ani, la întâlnirea anuală cu Corpul Diplomatic le spun: dragi diplomaţi, luaţi drumul către Asia Centrală, priviţi la Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, priviţi la zona Caspică. Acolo ne trebuie diplomaţi şi nu să ticsim ambasada bilaterală de la Bruxelles sau ambasada bilaterală de la Londra sau mai ştiu eu de unde ne place să ne plimbăm”, a declarat preşedintele.
El a evidenţiat că trebuie pus capăt diletantismului în abordarea intereselor României şi şi-a exprimat speranţa că ministrul Cristian Diaconescu va face ceea ce trebuie pentru ca ambasadele româneşti din Asia Centrală să fie bine dotate cu diplomaţi.
“Celor care vor să facă diplomaţie numai la Londra le pot spune că mă întâlnesc la fiecare trei luni cu Gordon Brown, dacă vor să stea numai la Berlin că mă întâlnesc la fiecare trei luni cu Merkel, pentru că toţi şefii de stat şi de guvern se întâlnesc la fiecare trei luni. Ne rezolvăm problemele acolo, când ne întâlnim la Bruxelles şi nu prin marii diplomaţi care trebuie să ticsească ambasadele din ţările astea”, a spus Traian Băsescu. AGERPRES