Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, democrat-liberalul Monica Iacob-Ridzi, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că este nevinovată şi a cerut invalidarea raportului comisiei de anchetă întocmit în cazul ei, pe motiv de paralelism.
‘Vă cer să nu votaţi raportul comisiei de anchetă, în caz contrar aţi legitima, aşa cum şi Comisia juridică prin votul său consultativ încearcă să vă determine să faceţi, un abuz, aţi da valoare unui act nul de drept şi aţi genera consecinţe nule din punct de vedere juridic. A nu vota sau a da un vot negativ înseamnă a reda Parlamentului imaginea de garant al respectării principiilor constituţionale într-un stat de drept’, a spus Monica Iacob-Ridzi, declarând în faţa plenului că este nevinovată şi că îşi va demonstra nevinovăţia în faţa procurorilor, unde deja s-a prezentat la audieri.
Ea i-a acuzat pe deputaţii PSD şi PNL de ‘linşaj politic la adresa unui adversar politic din PD-L’, ‘circ ieftin’ şi ‘scandal politic’. De asemenea, Ridzi a reiterat faptul că doar procurorii ar avea menirea să stabilească starea de fapt, considerând că această comisie de anchetă întrunită în cazul ei a făcut o anchetă paralelă, motiv pentru care raportul este lovit de nulitate absolută.
‘Este inadmisibil şi profund abuziv ca o comisie de anchetă să se suprapună cu actele desfăşurate de procurori. Este inadmisibil ca o comisie parlamentară să facă audieri paralele, să ridice documente, să ceară explicaţii, să pună verdicte şi să stabilească încadrări juridice şi în această manieră de a proceda, mâine-poimâine vom avea comisii de anchetă care vor trasa condamnări, vor face aprecieri asupra trimiterilor în judecată sau, mai grav, vor stabili pedepse şi moduri de executare a pedepselor’, a spus fostul ministru al Tineretului şi Sportului.
Democrat-liberalul a susţinut că abaterile parlamentarilor din comisia de anchetă nu pot rămâne nesancţionate.
‘Pe lângă cererea pe care am adresat-o instituţiilor abilitate ale statului exprimată printr-o plângere penală pentru abuzul în serviciu al unor membri ai comisiei de anchetă, eu cer aplicarea imediată a regulamentului Camerei Deputaţilor în materia sancţiunilor, fie că vorbim de cele prevăzute expres în capitolul 4, secţiunea 5, fie că ne referim la sancţiunea specifică actelor nule de drept, respectiv invalidarea raportului comisiei de anchetă’, a completat Ridzi.
Raportul comisiei de anchetă şi cererea de începere a urmăririi penale în cazul Ridzi, care au fost dezbătute luni, vor fi supuse votului final, marţi, de la ora 12,30. Votul va fi secret, cu bile. AGERPRES