– Vreau să vă urez bine a-ţi venit şi în oraşul Arad. Datorită faptului că suntem în plină campanie electorală, aş dori să vă întreb care sunt primele impresii vis-aviz de această campanie?
– Aşa cum am presupus la începutul acestui tur de aproape 3000 de km pe care l-am parcurs deja, mi-am dat seama că trăim într-o Românie murdară, într-o societate bolnavă şi mai mult decât atât, economia ţării este la pământ. În ceea ce priveşte judeţul Arad, venind din partea de nord, se poate observa o oarecare diferenţă între Arad şi celelalte judeţe, în sensul că oamenii, aici, cât de cât se mai descurcă. Însă la fel ca peste tot avem probleme mari de mediu, Someşul este constant poluat de tot ce înseamnă aşezări şi localităţi. Mi-am propus să vizitez Someşul, adică partea unde intră el în Arad, pentru că am înţeles că există acolo o devărsare masivă, epurată efectiv, pe de altă parte am auzit că există deja o staţie de epurare pusă în funcţiune, dar care funcţionează mai greu. Acestea sunt aspecte care creează probleme de sănătate pe termen lung, deoarece poluarea apei este un factor decisiv vis-aviz de sănătatea noastră. O altă problemă depistată este acea haltă de cenuşă de la CET care în condiţii de vânt şi vreme uscată, acea cenuşă este ridicată de curenţii de aer şi această situaţie provoacă mari probleme arădenilor. Trebuie luate urgent măsuri ca acest lucru să nu se mai întâmple. Mi se pare că nu i se dă suficientă importanţă acestei probleme.
– Cum credeţi că ar trebui sensibilizate autorităţile în acest sens?
– Depistez două feluri de variante. Prima ar fi solicitarea unor fonduri europene pentru ecologizarea acestei halte A doua ar putea fi, pentru că aşa cum am văzut şi în alte oraşe care au problemă asemănătoare, oamenii de acolo încearcă să înglobeze această cenuşă şi consumând acest material, reuşim practic să ecologizăm zona pe termen foarte lung şi în modul acesta nu o să ne mai întrebăm peste 20 sau 30 de ani despre această poluare. În opinia mea, aceste materiale reziduale trebuie introduse în procesul de fabricaţie a unor materiale de construcţii şi în mod deosebit a celor de exterior şi mă refer la pavele, la asfalt, mă refer la orice altă formă de materiale de construcţii care poate fi folosită în exterior şi nu în interior.
– De ce credeţi că ar avea nevoie România de un preşedinte ecologist?
– În primul rând datorită echidistanţei pe care o am faţă de celelalte partide, mai mult decât atât cred că este nevoie de un partid ecologist în România şi de aceea cred că aş putea fi cel mai bun preşedinte pentru că doctrina ecologistă presupune un echilibru al forţelor politice faţă de societate şi a forţelor economice, astfel încât numai prin ideea ecologistă putem adopta un plan de dezvoltare al României şi mă refer la o dezvoltare durabilă, pentru cel puţin 20-25 de ani. Una dintre măsurile pe care le voi lua imediat în calitate de preşedinte, va fi să alcătuiesc o comisie prezidenţială prin care voi chema specialişti în ceea ce priveşte problemele de mediu şi ecologizare. Împreună vom reuşi să elaborăm o strategie de dezvoltare a României pe următorii 25 de ani. Această strategie, în mod normal, va trebui să fie practic un ghid de dezvoltare a României, ca indiferent cine va veni la putere să o poată urma, pentru că ceea ce se întâmplă în zilele noastre nu este un lucru bun, deoarece oricine vine la putere, schimbă şi strategia, iar cei care suferim suntem noi.
– Toate parlamentele europene au în componenţă un partid ecologist, având în vedere că este atâta nevoie de mediu, de viaţă şi de aer curat. În România acest lucru nu se întâmplă. Care credeţi că e cauza?
– În primul rând trebuie să conştientizăm că sănătatea şi calitatea vieţii noastre este foarte importantă. Această lipsă de preocupare a autorităţilor în acest, atât la nivel local cât şi naţional, este foarte periculoasă pentru sănătatea noastră. Pe de altă parte, până acum Partidul ecologist nu a fost dorit de celelalte partide, deoarece el prezenta o ameninţare. El ar reuşi să impună în politica română teme ecologiste, şi i-ar obliga pe aceştia să-şi revizuiască comportamentul asupra mediului.
– Aceasta ar însemna ca unii afacerişti să piardă anumite contracte.
– Absolut. Vreau să precizez că noi nu ne propunem numai investiţii în mediu, ci şi în agricultură şi turism. Avem câteva proiecte pe care le vom depune la uniunea europeană şi ne putem aştepta oricând să primim nişte fonduri cu care am reuşi să rezolvăm câteva probleme. Aspectul pe care îl întâmpină politica actuală este că aceste fonduri sunt greu de furat, în sensul că aceste proiecte, odată începute sunt şi urmărite de către uniunea europeană. Am un exemplu, acum câţiva ani ei au încercat să ciupească din aceşti bani europeni şi au văzut că nu se poate şi atunci au încetat. De aceea nu se vrea nimic, pentru că fondurile europene sunt greu de furat.
– Ce părere aveţi de principali contracandidaţi ai dv, Crin Antonescu, Mircea Geoană şi Traian Băsescu?
– Dacă ar fi să ajung cu oricare dinte ei în turul 2 sunt convins că voi câştiga, deoarece îi consider slab pregătiţi. Mai mult decât atât, nu au cu ce să vină în faţa alegătorilor, pentru că toţi au fost până acum la putere şi au demonstrat că nu au fost capabili să construiască ceva bun pentru ţară. Pot spune că ei au contribui la sărăcia României de până acum şi ceea ce este important, am observat în campania aceasta pe care o conduc de mai bine de 2 săptămâni că toţi au început să abordeze în discursul lor politic teme din campania mea şi că acum toţi se dau experţi în agricultură, industrie şi mediu.
– Ce mesaj transmiteţi cititorilor ziarului europeanul?
– Toţi trebuie să conştientizăm că neprezentarea la vot creează acel paradox al democraţiei unde o minoritate va vota pentru o majoritate, toţi trebuie să îşi exprimă dorinţa pentru schimbare pentru că focul începe de la o schânteie. Acesta va fi un pas mic în lupta pe care noi, ecologiştii am început-o împotriva sistemului. Veniţi la vot pentru o Românie curată şi votaţi cu această nouă forţă a ecologiştilor, adică cu Ovidiu Iane, Partidul Ecologist Român.