Interviu cu Mihaela Jude, purtător de cuvânt al Oficiului pentru Ocuparea Forţei de Munca Arad
– Ce activităţii a avut Oficiul pentru Ocuparea Forţei de Munca anul acesta?
– Oficiul pentru Ocuparea Forţei de Munca Arad a realizat activităţii prestabilite din legea 76/2002, legea şomajului. Am organizat mai multe activităţii referitor la creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi scăderea ratei şomajului. O parte bună a activităţii noastre a fost bursele locurilor de muncă. Anul acesta am avut 10 burse şi intenţionăm ca anul viitor să avem tot atâtea, dacă se va putea şi mai multe, câte una pentru fiecare lună. Aceste burse sunt utilizate atât la nivelul judeţului Arad cât şi la punctele de lucru pe care le avem: la Lipova, Chişineu Criş, Ineu dar şi Sebiş ca să facilităm întâlnirea agenţilor economici şi cu persoane din zonele respective. De asemenea, aceste burse sunt organizate şi de grupuri ţintă. De exemplu, facilităm persoanele care provin din centrele de plasament sau persoanele de etnie rommă. Acestor persoane li se oferă burse speciale pentru ai ajuta să se încadreze mai uşor pe piaţa muncii.
– Care ar fi avantajele pentru un angajator în cazul în care acesta ar angaja studenţi?
– Aşa după cum prevede legea 77/2002, agentul economic care angajează studenţii are anumite facilităţi. Acestea constau în: pe anumite perioade de timp este scutit de plata contribuţiei la şomaj pentru el dar de asemenea, va primi de la stat o sumă lunar. Obligaţia angajatorului este de a menţine acest tânăr angajat timp de 3 ani de zile. De asemenea agentul economic primeşte lunar anumite sume, de exemplu în cazul în care tânărul este absolvent de liceu sau de şcoală profesională primeşte o sumă egală cu valoarea indicatorilor sociali de referinţă de la data încadrării acestora pe piaţa forţei de muncă. Pe o perioadă de 12 luni.
– Despre ce sumă este vorba?
– De aproximativ 50 de lei. Dar totodată mai sunt şi alte criterii. În cazul în care persoana respectivă a absolvit învăţământul preuniversitar sau postliceal agentul economic primeşte 1,2 X indicatorul social de referinţă. În cazul în care absolventul a terminat învăţământul superior, angajatorul primeşte 5 X indicatorul social de referinţă. Sunt mai multe criterii. Totul depinde de pregătirea şcolară a acestuia. Aceste criterii sunt necesare pentru a stabili un coeficient la indicatorul de referinţă.
– Cât despre recidivişti, există o lege specială pentru ei ca să se poată încadra pe piaţa forţei de muncă mai uşor?
– Ne implicăm şi în acest lucru. Avem persoane care se ocupă de partea de consiliere, acest tip de consiliere este binevenită pentru cei care se încadrează mai greu pe piaţa forţei de muncă. Una dintre aceste categorii îi include, într-adevăr pe cei care se află în penitenciar, ei primesc permanent aceste servicii de consiliere.
– Cum răspund agenţii economici la această ofertă?
– Fără a face un studiu foarte amănunţit, am observat că agenţii economici nu sunt foarte încântaţi de această categorie şi preferă să angajeze persoane care nu au cazier.
– Care sunt oportunităţile pentru un agent economic care angajează persoane care au vârsta peste 45 de ani?
– În cazul în care angajatorul angajează aceste categorii de persoane, se primeşte pentru fiecare persoană indicatorul social de referinţă, în fiecare lună pe o perioadă de 12 luni. Însă agentul economic este obligat, dacă vrea să beneficieze de aceste facilităţii, să menţină angajatul pe piaţa forţei de muncă timp de 2 ani. Cu toate aceste facilităţi, observăm că această categorie se încadrează tot mai greu pe piaţa forţei de muncă.
– Care este situaţia disponibilizărilor?
– Anul acesta ne-am confruntat cu un val de disponibilizări. Aproape în fiecare lună am avut parte de aşa ceva. Agenţii economici ne-au prognozat bine numărul de disponibilizări care urmau să aibă loc. Agenţia noastră, în colaborare cu Direcţia Muncii a făcut, la finele fiecărei luni, un bilanţ al disponibilizărilor efectiv. Lunile trecute am avut foarte multe astfel de cazuri, aproximativ 180 însă luna noiembrie se caracterizează printr-un număr mai scăzut de disponibilizării, ceea ce e un lucru îmbucurător pentru noi.
– Ce prognoze puteţi da?
– Pentru viitor nu ne putem pronunţa. Nu putem spune dacă vor continua disponibilizările sau nu. Noi ne bazăm doar pe cifre concrete. Sperăm totuşi într-o redresare, având în vedere ultima perioadă care a fost destul de optimistă. Totuşi rămân locuri vacante destul de puţine, agenţii economici fiind destul de rezervaţi.