Asociaţiile profesionale ale magistraţilor s-au întrunit, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti şi au decis ca, începând de joi, judecătorii din toată ţara să întrerupă activitatea în sălile de judecată între orele 9.00 şi 12.00, în semn de protest faţă de reducerile salariale operate de Ministerul Justiţiei.
Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dragoş Călin, a declarat că la întrunire au participat reprezentanţi ai judecătorilor din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Galaţi, toţi fiind de acord cu începerea protestelor.
“Nu este vorba numai de chestiunile de natură salarială, ci şi de volumul mare de muncă, de condamnările la CEDO. De exemplu, 80% din condamnările la CEDO sunt din cauza legislaţiei”, a spus Dragoş.
El a adăugat că magistraţii sunt nemulţumiţi atât de reducerile salariale, cât şi de subfinanţarea instanţelor.
Vicepreşedintele UNJR a mai spus că asociaţiile profesionale ale magistraţilor nu au fost deocamdată chemate la discuţii de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Reamintim că magistraţii de la mai multe instanţe din Bucureşti au continuat, miercuri, între orele 9.00 -12.00, protestul, declanşat marţi, faţă de decizia Ministerului Justiţiei de a nu mai plăti unele sporuri salariale, aceştia refuzând să intre în sălile de judecată.
Magistraţii din cadrul Judecătoriilor sectoarelor 1 – 6 ale Capitalei, de la Buftea şi Cornetu, precum şi cei de la Tribunalului Bucureşti, au declanşat, marţi, un protest spontan, refuzând să intre în sălile de judecată, nemulţumiţi fiind de decizia Ministerului Justiţiei de a nu mai plăti sporul de solicitare neuropsihică, în cuantum de 50% din salariul de bază.
Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că nu este vorba despre reducerea salariilor, ci de neplata sporului de 50%.
“Nu este vorba de reducerea salariilor, ci de faptul că sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază, dobândit de magistraţi pe cale judecătorească, nu mai poate fi plătit nici de MJLC, nici de Ministerul Public şi, din câte înţeleg, nici de ÎCCJ şi nici de CSM, începând cu 1 iulie, pentru motive diferite”, a afirmat Cătălin Predoiu.
El a susţinut că, în ceea ce priveşte MJLC şi MP, baza legală – Legea bugetului de stat – şi baza financiară – fondurile alocate – nu mai permit acest lucru, pentru că sumele au fost epuizate. Predoiu a explicat că a primit până acum, prin Legea bugetului de stat, sume pentru plata acestor sporuri până la 1 iulie, nu şi pentru perioada următoare acestei date.
Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat, pentru AGERPRES, că vineri, 3 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat că salariile magistraţilor vor fi diminuate cu 50%. În plus, Laura Andrei a precizat că ministerul a diminuat şi bugetele instanţelor, punând în pericol desfăşurarea în bune condiţii a proceselor.
Magistraţii au acţionat în judecată Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, solicitând anularea deciziei privind suspendarea plăţii sporului de stres, reprezentând 50% din salariul de bază.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, suspendarea executării OUG prin care nu se mai acordă sporul de stres de 50% pentru magistraţi şi personalul auxiliar. AGERPRES