Joi, 8 octombrie, este anunţat laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pentru anul în curs.
În cercurile literare se apreciază că Academia suedeză de la Stockholm ar putea să onoreze un poet, precum poetul suedez Tomas Transtroemer, sirianul Adonis sau sud-coreanul Ko Un.
Premiul Nobel pentru Literatură răsplăteşte cele mai valoroase opere din toate genurile literare, de la poezie, nuvelă, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri. Încă de la primul premiu decernat în 1901 poetului şi filosofului Sully Prudhomme, distincţia a fost acordată, fără discriminare, autorilor de diferite limbi şi culturi, atât scriitorilor necunoscuţi cât şi celor care atinseseră deja celebritatea.
Scriitorul francez Jean-Marie Gustave Le Clézio a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2008. Le Clezio este un “autor al unor noi orizonturi, al aventurii poetice şi al extazului senzual, explorator al umanităţii de deasupra şi dedesubtul civilizaţiei”, potrivit Academiei.
În galeria marilor personalităţi distinse cu acest premiu s-au înscris oameni de cultură precum Anatole France (1921), Thomas Mann (1929), T.S. Eliot (1948), Albert Camus (1957), Pablo Neruda (1971), Gabriel García Márquez (1982), Harold Pinter (2005), Orhan Pamuk (2006), Doris Lessing (2007).
Anunţarea laureaţilor Premiilor Nobel pentru anul în curs se face, în anumite zile, de obicei la începutul lunii octombrie, după ce Institutele pentru acordarea Premiilor Nobel au întocmit listele candidaţilor eligibili dintre numele recomandate de Comitetul Nobel. Consilierii Comitetului şi alţi experţi redactează rapoarte detaliate despre fiecare candidat, pe baza cărora Comitetul urmează să delibereze. După ce este votat câştigătorul Premiului Nobel, este organizată o conferinţă de presă pentru anunţarea publică a acestuia.
Ceremonia oficială de înmânare a Premiilor Nobel se va desfăşura la 10 decembrie, la Concert Hall, în capitala suedeză, Stockholm, în ziua în care se comemorează moartea fondatorului lor, Alfred Nobel (1896). Ceremonia este urmată de un dineu de gală organizat la sediul primăriei din Stockholm, la care vor participa familia regală, membri ai guvernului şi aproximativ 1 300 de invitaţi.
Regele Carol al XVI-lea Gustaf al Suediei le va înmâna laureaţilor o diplomă, o medalie şi Premiu Nobel, în valorare de 1 milion de euro