Deficitul bugetului general consolidat după primele şapte luni din 2009 a fost de trei la sută din PIB, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
Execuţia bugetului general consolidat pe primul semestru al anului 2009 înregistrase un deficit estimat de 14,38 miliarde lei, reprezentând 2,7 la sută din Produsul Intern Brut /PIB/, faţă de un deficit de 14,5 miliarde lei, prevăzut ca obiectiv conform acordului stand-by încheiat cu FMI, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.
Veniturile bugetului general consolidat au fost de 77,3 miliarde lei, la 30 iunie 2009, comparativ cu realizările perioadei corespondente din anul precedent, înregistrând o ameliorare a ritmului de descreştere, respectiv -5,1 la sută faţă de -6,4 la sută cât s-a înregistrat în luna mai a.c.
Impozitul pe venit a crescut cu 8,2 la sută în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce impozitul pe profit s-a micşorat cu 8 la sută faţă de aceeaşi perioadă.
În cazul impozitelor şi taxelor pe bunuri şi servicii s-a înregistrat o creştere a încasărilor din accize cu 672,8 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar şi o reducere semnificativă a veniturilor din TVA cu 3,168 miliarde lei.
De asemenea, contribuţiile de asigurări au înregistrat o reducere de 0,3 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În primul semestru din 2009, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 91,7 miliarde lei, înregistrând o creştere de 5,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar acestea au fost menţinute în limitele aprobate.
Potrivit datelor MFP, cheltuielile de personal pe primul semestru al anului în curs au înregistrat o creştere cu 12 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, observându-se o diminuare a ritmului de creştere faţă de lunile precedente.
Creşterea cheltuielilor cu asistenţa socială cu 5,7 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, s-a datorat majorării punctului de pensie în octombrie 2008 şi acordării pensiei sociale minim garantate începând cu luna aprilie 2009.
De asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii au înregistrat o scădere cu 3,3 la sută faţă perioada similară a anului precedent ca urmare a măsurilor întreprinse, reprezentând 47,4 la sută din programul anual. Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 55,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În ceea ce priveşte cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi alte transferuri pentru investiţii, acestea au fost pe primele şase luni de 13 miliarde lei, reprezentând 34,3 la sută din estimările anuale (37,9 miliarde lei), respectiv 2,4 la sută din PIB.
AGERPRES