Peste 160 de copii cu sindrom Down, cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani, au fost inițiați în activități sportive prin proiectul “Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down – etapă esențială spre o viață independentă”, care s-a încheiat marți.
Proiectul a fost finanțat prin granturile SEE 2009 — 2014 în cadrul Fondului ONG în România și a fost implementat în 10 orașe — București, Brașov, Bacău, Cluj, Craiova, Iași, Târgoviște, Petroșani, Simeria, Lupeni — în perioada 1 aprilie 2014 — 30 aprilie 2016, în parteneriat cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din Capitală.
“Este momentul în care dacă știi să fii sincer ești apreciat de acești copii. (…) Trebuie să le acordăm toată încrederea, să le acordăm toată considerația. UNEFS are în derulare proiecte în care sunt cuprinși copii cu sindrom Down și vom continua. Cred că mulți dintre cei care au participat la acest proiect regretă și nu sunt bucuroși că se finalizează, însă noi vom fi la fel și vom da tot sprijinul în continuare pentru a se bucura de ce au realizat până acum”, a afirmat Florin Pelin, rectorul Universității de Educație Fizică și Sport.
În cadrul acestui proiect a mai fost aplicat un program de gimnastică unificată pentru copii de peste 8 ani, care a însemnat instruirea a 265 de copii și tineri cu sindrom Down și tot atâția fără dizabilități.
De asemenea, au fost achiziționate și echipamente specifice pentru șapte centre regionale de resurse și 16 săli de sport din cele zece orașe și s-au organizat seminarii pe teme sportive.
Potrivit inițiatorilor, scopul proiectului a fost acela de a crea și aplica un program de inițiere motrică timpurie în cadrul unui grup de copii cu sindrom Down și de a crește gradul de interacțiune socială și dobândire de abilități de viață independentă prin intermediul unui sistem de antrenamente și competiții sportive unificate pentru copii și tineri cu și fără sindrom Down.
Sindromul Down este cel mai răspândit sindrom genetic (cromozomial) asociat cu dizabilitatea intelectuală, având o incidență de 1 la 700 — 1.000 de nou-născuți.
AGERPRES/(A, AS — autor: Mihaela Tudorache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)