Sfântul Ilie, proorocul despre care se spune că a urcat la cer “într-un car de foc”, este sărbătorit, luni, de credincioşii ortodocşi şi catolici.
Potrivit statisticilor existente la nivel naţional, Sfântul Ilie este patronul spiritual a peste 115.000 de români, care poartă nume sau derivate ale numelui Ilie.
Despre Sfântul Ilie se spune că este singurul care s-a urcat la cer nu numai cu sufletul, ci şi cu trupul, fiind “ridicat la ceruri într-un vârtej de flăcări şi într-un car de foc”.
Sfântul Ilie a fost fiul unui preot din ţinutul Arabiei, din neamul lui Aaron, şi a locuit în cetatea Tesve, aflată dincolo de Iordan, localitate care i-a adus şi numele de Ilie Tesviteanul.
A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele evreilor. Acest rege, la îndemnul soţiei sale, o prinţesă feniciană, l-a părăsit pe Dumnezeu şi i s-a închinat lui Baal, întorcându-se la păgânătate şi prigonindu-i pe apărătorii dreptei credinţe.
Sfântul Ilie l-a vestit pe rege că se va abate asupra ţării o foamete mare, care va ţine trei ani şi jumătate, ca pedeapsă pentru lepădarea lui de credinţă. Regele l-a căutat ca să-l omoare, dar proorocul Domnului s-a ascuns în Fenicia.
După trei ani şi jumătate, s-a întors la curtea lui Ahab şi, rugându-se la Dumnezeu, o ploaie a binecuvântat tot ţinutul, dovedind oamenilor credinţa cea adevărată. Atunci, oamenii, văzând dovada proorocului, au strigat: “Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat!”.
Apărător al credinţei monoteiste, Ilie a fost binecuvântat de Dumnezeu cu harul de a face minuni, printre care se numără învierea fiului văduvei din Sarpeta Sidonului, despărţirea apei Iordanului sau prezenţa înaintea lui Hristos la Schimbarea la Faţă pe muntele Tabor.
Potrivit tradiţiei, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roadă nouă de struguri şi mere. AGERPRES