Buna desfăşurare a festivităţilor care marchează începerea noului an şcolar va fi asigurată prin mobilizarea a 12.000 de poliţişti, care vor acţiona la cele peste 13.000 de şcoli (dintre care 3.000 din mediul urban şi 10.000 din localităţile rurale), informează Inspectoratul General al Poliţiei Române.
“Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a cerut, încă de la începutul anului şcolar, fermitate în măsurile luate pentru protecţia copiilor. Pentru Poliţia Română, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în şcoli şi în zonele adiacente acestora reprezintă o prioritate. Am luat măsuri ca zona şcolilor să fie supravegheată de patrule de poliţie, care să vegheze la siguranţa copiilor şi să îi sprijine dacă întâmpină dificultăţi”, se arată în comunicat.
Se menţionează că măsurile pe care le vor lua, zilnic, poliţiştii, vor viza: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere şi pază a unităţilor şcolare, acordarea sprijinului de specialitate, menţinerea ordinii publice şi intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul şcolilor, sesizate prin “112”.
De asemenea, vor fi verificate unităţile comerciale amplasate în apropierea instituţiilor de învăţământ în ce priveşte respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor. Pentru fiecare şcoală vor fi desemnaţi poliţişti responsabili de prevenirea şi combaterea fenomenelor antisociale.
Se mai precizează că poliţiştii mizează pe o cât mai bună colaborare cu directorii, profesorii, diriginţii şi comitetele de părinţi, cărora le reamintesc că, prin informarea din timp cu privire la existenţa unor indivizi suspecţi care frecventează zona şcolii, a unor stări conflictuale incipiente, pot preveni apariţia unor probleme mai grave, de natură infracţională.
Poliţiştii de prevenire şi proximitate vor fi prezenţi la orele de dirigenţie, pentru a oferi elevilor sfaturi şi recomandări preventive, care să îi ajute să-şi protejeze bunurile şi integritatea fizică sau să gestioneze eventualele conflicte în care sunt implicaţi.
Poliţia rutieră va întreprinde periodic activităţi preventiv-educative în rândul elevilor. Totodată, agenţii de poliţie rutieră vor fi în stradă, în apropierea şcolilor amplasate pe artere de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. Totodată, patrulele şcolare de circulaţie, împreună cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene, vor ieşi în zona unităţilor de învăţământ, unde vor supraveghea traficul elevilor, sub coordonarea poliţiştilor.
De asemenea, poliţiştii vor efectua verificări pentru identificarea şi inventarierea tuturor deţinătorilor de autovehicule destinate transportului şcolar şi îi vor instrui cu privire la obligaţiile ce le revin.
Reprezentanţii Poliţiei Rutiere vor stabili, împreună cu directorii de şcoli, calendarul de activităţi pe linie de educaţie rutieră, activităţi ce vor fi desfăşurate la clase, în comun cu personalul didactic, în noul an şcolar.
Poliţiştii atrag însă atenţia asupra faptului că responsabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor au deopotrivă familia, cadrele didactice, dar şi conducătorii auto. AGERPRES