Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat joi, 7 iulie 2016, la conferinţa de lansare a Preşedinţiei slovace a Consiliului UE, organizată la Bucureşti, de Ambasada Slovaciei în România, în cooperare cu Reprezentanţa Comisiei Europene.
La eveniment au participat, de asemenea, E.S. Ján Gábor, ambasadorul Slovaciei în România, Angela Cristea, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti şi reprezentanţi ai mass-media.
Ministrul afacerilor externe a salutat obiectivele prezentate de Preşedinţia slovacă a Consiliului UE şi a exprimat sprijinul deplin al României pentru o agendă pozitivă şi ambiţioasă pentru Uniunea Europeană.
A subliniat faptul că în contextul european actual procesul de integrare europeană trebuie să continue, neexistând alternativă faţă de acest obiectiv. A exprimat susţinerea României pentru consolidarea proiectului european în baza unor abordări concrete, coerente, unitare şi incluzive, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat necesitatea ca reuniunile programate la nivel european în perioada următoare să asigure rezultate concrete şi credibile în acest sens.
Demnitarul român a subliniat că România rămâne ferm ataşată promovării la nivel UE a principiilor şi valorilor fundamentale, inclusiv prezervarea principiilor liberei circulaţii pe piaţa internă a persoanelor şi lucrătorilor.
A evidenţiat capacitatea demonstrată a României de protejare a frontierelor externe ale Uniunii şi contribuţia concretă adusă de ţara noastră la eforturile europene în materie. A subliniat că acestea reprezintă un argument clar pentru a permite avansarea dosarului aderării României la spaţiul Schengen, cu atât mai mult cu cât au fost îndeplinite deja toate criteriile tehnice necesare în acest proces, fapt confirmat de instituţiile comunitare.
Ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul pentru priorităţile Preşedinţiei slovace care vizează întărirea rolului global al Uniunii, cu accent pe stabilizarea vecinătăţii, promovarea prosperităţii şi democraţiei şi dezvoltarea relaţiilor cu partenerii Uniunii; continuarea procesului de extindere şi avansarea negocierilor acordurilor comerciale cu partenerii majori ai UE, de o manieră echilibrată şi cu beneficii reciproce, de care să se bucure în egală măsură toţi cetăţenii europeni.
A evocat importanţa implementării în perioada următoare a Strategiei Globale de politică externă şi securitate a UE, a avansării relaţiilor cu statele din vecinătatea estică, în baza instrumentarului oferit de Acordurile de asociere şi liber schimb încheiate cu acestea. A salutat, în context, intrarea deplină în vigoare la 1 iulie 2016 a acordurilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, respectiv Georgia (AA/DCFTA). A subliniat că, dincolo de această etapă, este important ca Uniunea să adopte măsuri concrete şi creative, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor din statele partenere din vecinătatea estică.