Plenul Parlamentului a votat joi, în unanimitate, înfiinţarea Comisiei speciale pentru analiza situaţiei din justiţie, for ce va fi prezidat de social-democratul Florin Iordache, secondat de senatorul PD-L Iulian Urban în calitate de vicepreşedinte şi de deputatul PNL Tudor Chiuariu în calitate de secretar.
Comisia a fost aprobată cu unanimitate de voturi, însă PNL, prin vocea senatorului Puiu Haşotti, le-a reproşat democrat-liberalilor că sunt inconsecvenţi.
“Grupul liberal va vota această hotărâre. Suntem consecvenţi şi îi felicităm pe colegii de la PD-L că au dat dovadă de aceeaşi consecvenţă cu care ne-au obişnuit de atâţia ani de zile, pentru că ieri nu au fost de acord cu înfiinţarea acestei comisii, dar azi iată că s-au răzgândit. Îi felicit şi mă bucur că vom lucra împreună”, a spus Puiu Haşotti.
Comisia este compusă din social-democraţii Dan Şova, Victor Ponta, Florin Iordache, Viorel Ştefan, conservatorul Sergiu Andon, democrat-liberalii Daniel Buda, Sever Voinescu, Iulian Urban, Gheorghe Ialomiţianu, Gabriel Andronache, liberalii Tudor Chiuariu, Eugen Nicolăescu, Teodor Meleşcanu, udemeristul Mate Andras Levente şi deputatul Ibram Iusein din partea grupului minorităţilor naţionale.
De precizat că, la propunerea grupului parlamentar al PD-L, din proiectul de înfiinţare a comisiei a fost eliminată prevederea care stipula printre atribuţiile acestui organism identificarea unor eventuale ingerinţe externe, inclusiv politice, care ar putea afecta principiul separării puterilor în stat. Deputatul democrat-liberal Mircea Toader şi-a motivat propunerea prin faptul că textul respectiv “e foarte delicat”.
Iniţiativa înfiinţării comisiei pe justiţie a aparţinut parlamentarilor PSD şi PC, care sunt susţinuţi şi de reprezentanţii PNL şi UDMR.
În cadrul reuniunii de miercuri a Birourilor Permanente, parlamentarii PD-L din conducerea legislativului s-au opus proiectului de înfiinţare a noii comisii, pe motiv că aceasta ar excede atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului, Legislativul neputând să aibă rol de mediator între puterea judecătorească şi puterea executivă. AGERPRES