Interviu cu dl. Gheorghe Seculici, preşedintele PDL Arad
– Domnule preşedinte, pe ordinea de zi a discuţiilor politice este data alegerilor de anul viitor. Cum credeţi că se va rezolva această dispută?
– Cred că la această oră nu se poate da un răspuns exact. Eu pot să fac doar o analiză a datelor problemei, dar aceasta nu înseamnă că am rezolvat problema şi că vă dau un răspuns sigur.
– S-a creat impresia că nici PDL nu este convins 100% că ar fi bine să se comaseze alegerile.
– E bine să vedem care ar fi avantajele şi dezavantajele comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. În favoarea comasării ar fi interesul ţării. S-ar economisi vreo 20 de milioane de euro dar, cel mai important, nu s-ar pierde un an de zile cu campaniile electorale. Pentru că, dacă alegerile locale ar fi în iunie şi cele parlamentare în noiembrie, eforturile clasei politice, inclusiv ale celor de la guvernare, s-ar consuma cu precădere în campaniile electorale. Iar anul 2012, care nu va fi deloc uşor, va fi ratat din punct de vedere economic. Energiile politice ar trebui dirijate spre gestionarea problemelor României, nu spre competiţia politică.
– Şi ce s-ar putea spune despre avantaje?
Avantajele ar fi de partea clasei politice, în speţă cei care au mai mulţi primari şi care, şi-ar putea mobiliza forţele în alegerile locale. Pentru că, în general, primarii în funcţie au argumente generate de realizările din timpul mandatului. Aceste partide ar mai avea un avantaj: la alegerile parlamentare, prin primarii nou aleşi, ar putea face campanie eficientă exclusiv pentru partid. Pentru că, dacă alegerile ar fi comasate, primarii şi-ar face campanie mai mult pentru ei şi mai puţin pentru partid. Aşadar, alegerile comasate ar fi benefice pentru ţară, iar alegerile separate ar fi în favoarea clasei politice. În concluzie, dacă privim pe ansamblu situaţia, s-ar putea spune: nici aşa nu-i bine, şi aşa e rău!
Ar mai fi o problemă privind comasarea alegerilor: UDMR condiţionează comasarea şi nu pune doar o condiţie, ci mai multe, condiţii cu care PDL nu prea e de acord. Fără UDMR, voturile în parlament nu vor fi suficiente.
Se va negocia cu UDMR, iar deciziile se vor lua de către conducerea partidului. Se vor face doar compromisuri rezonabile, care nu afectează interesele ţării. Şi cei de la UDMR au înţeles care sunt prioritatile nationale. Ca să nu fim ipocriţi, în competiţia politică fiecare partid îşi urmăreşte propriile interese şi negociază pentru a şi le impune. Uneori reuşeşte, alteori nu. Dar când e vorba de ţară, ar trebui uitate interesele de partid.
– Opoziţia afirmă că PDL vrea comasarea alegerilor pentru a se crea confuzie şi, astfel, să poată frauda alegerile.
– De la înfiinţarea USL şi până acum, această alianţă a pierdut în sondaje 17 procente. Ştiţi care sunt cauzele? Populismul, demagogia şi lipsa soluţiilor concrete. Pe zi ce trece, populaţia începe să înţeleagă tot mai mult că măsurile de austeritate au salvat ţara de la dezastru. Aproape toate ţările Europei pot fi un exemplu în acest sens. Şi a mai înţeles ceva populaţia: că USL, chiar dacă vine la guvernare, nu are de unde să scoată bani pentru creşterea salariilor şi pensiilor decât cu riscul îndatorării ţării peste posibilităţile ei de a suporta această îndatorare. Astăzi, România este în grafic cu toate componentele economice şi financiare care ţin de gestionarea ţării. În timp, tot mai mulţi oameni vor înţelege acest lucru, iar aceasta va însemna pierdere de electorat pentru USL. De aceea sunt disperaţi şi construiesc tot felul de scenarii apocaliptice. Din ce în ce mai puţini oameni mai
cred în aceste scenarii.
Ioan Iercan