În perioada 25.08-01.09.2009 au fost verificate unităţile de învăţământ din 52 unităţi administrativ teritoriale care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare.
Au fost verificate 298 corpuri de clădire din care 128 grădiniţe, 162 şcoli generale şi şcoli cu clasele I-IV şi 8 licee şi grupuri şcolare. Din totalul de 298 corpuri de clădire 53 unităţi sunt în curs de autorizare, pentru 82 unităţi se vor depune dosare de autorizare în perioada următoare până la sfârşitul anului, iar diferenţa de 163 de unităţi şcolare nu îndeplinesc condiţii de autorizare.
Motivele neautorizării sunt următoarele:
– grupuri sanitare lipsă sau necorespunzătoare-102 corpuri de clădire (Sintea Mare, Archiş, Macea, Buteni etc.);
– lipsa apă curentă şi ţâşnitori -16 (Zerind, Seleuş, Săvârşin etc.);
– lipsă apă curentă şi grupuri sanitare – 32 (Bârzava, Hălmagiu, Vârfurile, Şilindia etc.);
– clădiri retrocedate-10 (Pleşcuţa, Pecica, Nădlac etc);
– clădire necorespunzătoare–1 (Caporal Alexa)
– lipsa spaţiu pentru grădiniţă 1 (Chisindia)–a funcţionat în incinta căminului cultural.
Există şi un număr mare de unităţi de învăţământ care nu au depus documentaţia necesară eliberarii autorizaţiei sanitare de funcţionare.
„În multe unităţi de învăţământ s-au efectuat lucrări de construcţie sau amenajare a grupurilor sanitare cu apă curentă fără solicitarea avizului sanitar de construcţie. Am solicitat reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean şi celor de la Direcţia de Sănătate Publică o situaţie nominală cu unităţile de învăţământ care nu au autorizaţie de funcţionare, dar unde totuşi s-au efecutat lucrări de investiţii”, a declarat prefectul Călin Bibarţ.
* Stadiul închiderii depozitelor de deşeuri din zona rurală a judeţului Arad
În perioada 16.07-31.07.2009, ca urmare a tematicii privind „Închiderea spaţiilor de depozitare rurale, până la 16 iulie 2009” Garda de Mediu a efectuat controale la toate cele 70 de administraţii publice locale care intră sub incidenţa prevederilor menţionate mai sus: oraşele Sântana şi Pecica şi cele 68 de comune din judeţul Arad.
În prima etapă au fost efectuate controale la toate administraţiile publice locale menţionate, şi au fost aplicate sancţiuni la cele care au declarat ca au închis depozitele de deşeuri respective, dar care în fapt nu au realizat această măsură.
Au fost stabilite măsuri cu termene clare, asumate de către administraţiile publice locale, privind finalizarea lucrărilor de închidere şi reabilitare a acestor spaţii de depozitare. În această etapă au fost aplicate 42 de sancţiuni contravenţionale, din care 16 amenzi contravenţionale şi 26 de avertismente.
A doua etapă a constat în reluarea controalelor la administraţiile publice locale, care nu au realizat integral prevederile legale, privind închiderea şi ecologizarea spaţiilor de depozitare rurale şi la care a fost stabilite măsuri în acest sens. În această etapă au fost aplicate 12 amenzi contravenţionale.
În total, la finalizarea celor două etape ale acestui control tematic, au fost aplicate un numar de 54 de sancţiuni contraventionale, din care 28 de amenzi contravenţionale şi 26 de avertismente.
Stadiul închiderii şi ecologizării depozitelor de deşeuri din zonele rurale ale judeţului Arad:
– 58 depozite închise şi ecologizate
– 46 la care s-a sistat numai depozitarea
– 10 depozite în operare
* „Serbările Naţionale-Ţebea 2009”
Duminică, 13 septembrie, prefectul Călin Bibarţ va participa la „Serbările Naţionale-Ţebea 2009” închinate memoriei lui Avram Iancu. Manifestările se vor desfăşura în localitatea Ţebea, comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, începând cu ora 10. În program este inclusă o slujbă religioasă de pomenire, precum şi un spectacol folcloric. Judeţul Arad va avea şi în acest an un cort cu produse tradiţionale.