Guvernul Ungureanu a primit, la momentul instalării sale în funcţie, două sarcini importante: să recapete încrederea românilor în instituţiile statului şi să crească nivelul de trai al oamenilor. Practic, s-a dorit în totalitate schimbarea paradigmei, după ce Guvernul Boc ajunsese la o cotă de încredere joasă ca urmare a măsurilor de reechilibrare bugetară şi a tuturor erorilor de comunicare din ultimii trei ani.
Aşa se face că bugetul aprobat pe 2011 prevedea mărirea veniturilor bugetarilor şi apoi propunerea revenirii la salariile de dinainte de tăierea din vara lui 2010 a fost cuprinsă şi în programul de guvernare al Premierului Ungureanu. Deci, hotărârea de astăzi a coaliţiei de guvernământ reprezintă tocmai un pas important al implementării programului de guvernare.
Acest demers reprezintă un element foarte important din punct de vedere economic şi răspunde multora dintre cerinţele diverselor categorii sociale. Că vine mai târziu decât ne-am fi dorit cu toţii, că vine mai devreme decât s-ar fi aşteptat unii, important este că această măsură poate fi aplicată. Pentru că ea corespunde unor realităţi economice mult mai bune pentru România. Spun asta gândindu-mă la faptul că Institutul Naţional de Statistică a confirmat săptămâna trecută parcursul pozitiv al ţării noastre în plan economic. Astfel, am avut un avans anual de 2,5%, aproape dublu faţă de aşteptările de la începutul lui 2011. Mai mult, în trimestrul IV de anul trecut, creşterea a fost de 1,9% prin comparaţie cu perioada octombrie-decembrie 2010 şi se pare că şi în primele două luni ale anului am avut un plus faţă de aceeaşi perioadă din 2011.
Cert este faptul că Guvernul Boc a reuşit să reechilibreze economia naţională şi să o pună pe drumul unei creşteri sustenabile în timp. Mai important, perioada măsurilor de austeritate sper eu că s-a încheiat. Acum e timpul ca românii să simtă şi în buzunarele proprii această îmbunătăţire a situaţiei economice. Pentru că, până la urmă, creşterea economică nu se realizează de dragul cifrelor, ci pentru oameni. De altfel, şi la întâlnirile pe care le-am avut cu Fondul Monetar Internaţional, chiar în memorandumul pe care îl avem, s-a punctat foarte clar nevoia măririi salariilor bugetarilor. Cu condiţia ca economia să o permită. Or, aşa cum arată datele de care vă vorbeam ceva mai sus, această condiţie este îndeplinită.
Mai mult decât atât, eu cred că această revenire a salariilor bugetarilor ar putea aduce şi un plus economiei naţionale, încurajând de o manieră susţinută consumul. Acesta este un adevăr foarte mare: economia României a crescut în 2011 pe fondul plafonării consumului populaţiei, iar revenirea ar putea oferi un imbold suplimentar acestui motor de creştere economică. Reamintesc tuturor faptul că, în perioada Guvernului Tăriceanu, acesta a fost principalul motor de creştere economică, chiar dacă el a fost nesănătos, din cauza deficitelor bugetare foarte mari şi a măririi continue a datoriei publice. Guvernul Boc, din fericire, nu a căzut pradă acestui tip de populism şi asta tocmai pentru că aveam nevoie de o creştere economică sănătoasă bazată pe investiţii. Acum însă, după câţiva ani în care a existat o contracţie a consumului, cred că este nevoie de o relaxare. Nu la nivelul anilor 2006-2008, dar suficientă încât să se resimtă în economie. Creşterea treptată a consumului populaţiei este bună, important este însă să nu existe excese.
Adresez un îndemn şi opoziţiei să susţină acest demers al majorităţii de guvernământ. Până la urmă, mărirea salariilor bugetarilor este un obiectiv pe care şi ei şi l-au asumat şi nu văd niciun motiv pentru care astăzi s-ar putea opune acestei propuneri a coaliţiei. Pentru că, dacă s-ar opune, USL nu ar arăta altceva decât că ei sunt interesaţi numai de accesul la putere, nu şi de soarta românilor, mizând prea mult pe un vot negativ împotriva celor care au luat măsurile de reechilibrare bugetară.
Se impune o concluzie clară: economia României este pe drumul cel bun, se întăreşte şi, datorită acestui lucru, ne putem permite să readucem salariile angajaţilor de la stat la nivelul de dinainte de iulie 2010.
ElenaUdrea.ro