Interviu cu Daciana Sârbu, europarlamentar PSD
– Care sunt ultimele d-voastră intervenţii în Parlamentul European?
– Cel mai recent, m-am ocupat intens de domeniul agriculturii. De altfel, în acest mandat am optat pentru a fi membră a Comisiei de Agricultură a Parlamentului European, în paralel cu cea de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă Alimentară.
Astfel, încă din primăvară am încheiat cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România şi ai Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine un protocol prin care m-am angajat să susţin agricultura ecologică din România şi produsele tradiţionale româneşti, pentru o mai bună reprezentare a acestora pe piaţa europeană. Cred cu fermitate că agricultura ecologică este o imensă oportunitate pentru România, iar mulţi producători români îşi pot construi astfel o şansă, inclusiv pe piaţa europeană.
De altfel, am solicitat personal, în mod direct, Comisiei Europene sprijin consistent pentru producătorii bio, sugerând crearea de fonduri speciale pentru incurajarea extinderii agriculturii biologice şi pentru susţinerea producţiei. Chiar în cadrul audierilor la Parlamentul European ale Ministrului Agriculturii suedez, Eskil Erlandsson, ca reprezentant al preşedinţiei suedeze a UE, am cerut suport pentru agricultorii bio şi am primit un răspuns încurajator.
Pornind de la unele preocupari ale crescătorilor de animale din România, am cosntruit câteva iniţiative la nivelul Parlamentului European. De exemplu, în septembrie, am solicitat un buget mărit pentru promovarea sectorului laptelui şi produselor lactate, precum şi sprijinirea fermierilor producători de lapte şi carne, prin includerea lor în cadrul temporar de criză pentru ajutoare de stat. Am atras atenţia guvernului comunitar că sistemele de ajutor direct trebuie să ţină cont de particularităţile noilor state membre, precum România, în care sectorul agricol joacaă un rol important, şi să asigure menţinerea sprijinului pentru agricultură. Acum există decalaje foarte mari între statele dezvoltate şi noii membri, şi fără o gândire pornită de la nevoile acestora din urmă nu putem să le ridicăm la nivelul celorlalte. Uniunea Europeană trebuie să gândească solidar, mai ales pe timp de criză.
Nu în ultimul rând, m-am adresat Comisiei Europene şi pe tema crizei din sectorul ovinelor, cerând susţinerea, la nivel european, a crescătorilor de oi. La noi se vorbeşte prea puţin despre acest lucru, dar în acest an, sectorul agricol ovin cunoaşte cel mai însemnat recul din istoria Uniunii Europene, înregistrându-se o scădere cu 4% a numărului de oi. Consider că importul nu reprezintă cea mai bună soluţie pentru suplinirea nevoii de carne, de aceea este nevoie să se acorde un sprijin mai consistent crescătorilor de ovine autohtoni.
– Ce întâlniri aţi avut în ultimul timp cu românii din afara graniţelor ţării?
– Mă bucur să pot vorbi despre o întâlnire foarte importantă, care m-a impresionat mult. „Mă numesc Ingrid, am 3 ani şi 7 luni si am nevoie urgent de ajutorul dumneavoastră”. Aşa începea mesajul disperat pe care l-am primit nu cu mult timp în urmă, pe care Lenuţa Damian îl scrisese în numele fetiţei sale. Am mers imediat să o caut pe Lenuţa şi să văd cum o pot ajuta. Împreună cu soţul ei Florin şi cu fetiţa Ingrid, stăteau în Place Luxembourg din Bruxelles, încercând să se facă observaţi cu un cearşaf alb, pe care scriseseră „români fără loc de muncă în Italia”. Noaptea, dormeau în maşină. Erau disperaţi şi apelul la Parlamentul European rămăsese singura lor soluţie.
Le-am ascultat povestea cu un amestec de revoltă şi durere. Florin Damian are 52 de ani şi lucra din 2000 ca şofer de cursă lungă la o firmă de transporturi, lângă Torino. Florin suferă de diabet, dar a acceptat munca grea ca să-şi poată hrăni familia. A avut apoi un accident: pregătindu-şi maşina, şi-a fracturat glezna. Cand şi-a revenit şi s-a întors la muncă, sfătuit de medic să evite muncile grele, nimeni nu a ţinut cont de suferinţa lui. Florin era obligat în continuare să încarce şi să descarce marfa. Doctorii i-au recomandat concediu medical. Angajatorul, în schimb, l-a trimis în concediu fără plată. De atunci, nu a mai fost chemat la muncă niciodată. Fiindca nu a fost concediat, Florin Damian nu poate beneficia de ajutor social. Daca ar demisiona, nu ar putea primi ajutor de somaj. El este convins că toate aceste nedreptăţi nu i s-ar fi putut întâmpla unui italian.
Am încercat să-i ajut pe soţtii Damian prin toate mijloacele la care m-am putut gândi. Am sunat la consulatul de la Torino, ca să verific dacă se ocupă cineva de cazul lor. Mi s-a spus că nu se poate face mare lucru. Am sunat apoi la ambasada României de la Roma, unde am găsit mai multă înţelegere. Doamna Anita Cristea, specialist în dreptul muncii, s-a angajat că-i va ajuta şi s-a adresat deja autorităţilor italiene competente în domeniul muncii. Am găsit apoi, prin intermediul unei fundaţii pentru drepturile omului, un avocat specializat în litigii privind incălcări ale drepturilor omului în Italia. In fine, am scris unui coleg europarlamentar socialist, Andrea Cozzolino, care mi-a promis că se va interesa de acest caz şi va încerca personal să discute cu patronul firmei de transporturi.
Am încercat să discut şi eu, direct, cu acest patron. Nu m-a ajutat deloc faptul că am pronunţat cuvântul „România”…
Acum, micuţa Ingrid nu mai doarme în maşină într-o piaţă din Bruxelles. I-am găsit, pentru câteva zile, un adăpost, alături de familia ei, la centrul de urgenţe sociale din Bruxelles. Apoi, s-au întors acasă, în Italia, aşteptând să se schimbe ceva. Dacă toate instituţiile la care am apelat nu vor avea reacţie, mai am o cale de acţiune: să apelez la prieteni. Am discutat deja cu un amic avocat care trăieşte în Italia şi îi va ajuta.
Între timp, atunci când mi se va acorda timp de vorbire, voi lua cuvântul in plenul Parlamentului European, pentru a face cunoscută povestea familiei Damian. Românii din Italia trăiesc multe drame, personale şi colective. Vreau să luptăm în continuare pentru drepturile lor. Pentru ca astfel de situaţii, precum cea a familiei Damian, să nu mai poată avea loc.
– Ne aflăm în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale. Care este părerea d-voastră despre candidatul Traian Băsescu?
– Cred că Traian Băsescu a însemnat o paranteză a răului pentru România. Practic, am trăit cinci ani pierduţi, irosiţi. Ar fi putut fi nişte ani de creştere, de dezvoltare. Dar noi i-am trăit în conflict, în dezbinare şi în izolare externă. Aveam la dispoziţie oportunităţi extraordinare, bani europeni de atras, relaţii europene de dezvoltat. Dar nu am făcut nimic din toate acestea. Iar principalul vinovat este cel care a dat mereu semnalul scandalului – Traian Băsescu.
Una dintre cele mai mari greşeli, din perspectiva mea de europarlamentar, este lipsa de coerenţă şi de direcţie a politicii externe. Nu discut acum despre faptul că România nu şi-a susţinut interesele cu putere în cadrul Uniunii Europene, nu amintesc nici despre actuala situaţie a desemnării comisarului nostru european, care este tratată cu superficialitate şi care ne va aduce pierderi certe.
Vreau să vorbesc mai ales despre momentul de vârf al problemelor românilor din Italia. Atunci, oamenii erau prigoniţi, speriaţi că-şi vor pierde slujbele, criticaţi în toată presa italiană, loviţi de politicieni prin mesaje dure. Oamenii puterii de la Roma, aliaţii preşedintelui Băsescu, de altfel, participau şi ei la aceste atacuri. Iar preşedintele nostru nu a schiţat nici un gest de sprijin. Am fost acolo, am discutat cu asociaţiile de români şi lor nu le venea să creadă că şeful statului nu le dă nici măcar un mesaj, nici măcar o vorbă favorabilă. Eu şi Corina Creţu i-am scris lui Berlusconi, ne-am întâlnit cu parlamentari italieni, am făcut apeluri în Parlamentul European… pe preşedinte nici măcar nu l-a interesat.
Un alt element important este lipsa de coordonare a politicii externe de către preşedinte, care e şeful diplomaţiei. Am mai spus-o: Băsescu nu ne-a chemat nici măcar o data la Cotroceni, pe noi, europarlamentarii, pentru a ne pune de acord periodic în privinţa priorităţilor României. Aşa fac majoritatea liderilor europeni cu delegaţiile din ţările lor. La noi nu s-a întâmplat, nici măcar o dată. Pentru domnia-sa, europarlamentarii au fost un fel de decor. Şi România a avut numai de pierdut.
– Ce şanse îi acordaţi d-lui Mircea Geoană de a ajunge preşedinte al României?
– Aşa cum arată şi sondajele de opinie, are cea mai bună şansă dintre toţi candidaţii să ajungă în turul 2 contra lui Traian Băsescu. Cred că aşa va arăta competiţia finală şi sunt sigură că Mircea Geoană va învinge.
– De ce ar trebui românii să îl voteze pe Mircea Geoană?
– Înainte de toate, fiindcă preşedintele Mircea Geoană ar reprezenta cu inteligenţă şi luciditate România în politica externă. Este un diplomat de o valoare şi o experienţă pe care toată lumea le recunoaşte. El va şti să scoată România din izolarea actuală, să creeze parteneriate din care românii să aibă de câştigat. Va şti să-i apere pe românii din afara ţării şi să negocieze drepturi în numele lor. Va şti să aducă România acolo unde merită – ca partener important al celorlalte state membre UE, dar şi al Statelor Unite. În ultimii cinci ani, nu prea am văzut şefi de state la Bucureşti, iar preşedintele Băsescu n-a fost chemat în capitale importante. Mircea Geoană va schimba radical această stare de lucruri şi va pune România pe harta partenerilor care contează.
Dar nu numai priceperea în politica externă arată că va fi un şef de stat bun. Mircea Geoană conduce un partid de stânga, cel mai puternic al României, şi are relaţii excelente în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni, fiind de altfel foarte respectat acolo. Socialiştii sunt cei care au gândit strategii de combatere a crizei care au în prim-plan protejarea cetăţeanului. Ei doresc solidaritate, ca lupta cu criza să nu se facă pe seama statelor mai slabe sau cetăţenilor mai săraci. De astfel de prieteni are nevoie România.
Şi mai are nevoie de un lider social-democrat la Cotroceni. De cineva care să se gândească la oameni, mai ales la cei săraci şi uitaţi de guvernările cinice de până acum. Candidatul PSD este acest lider.
– Vă rog să transmiteţi un mesaj cititorilor ziarului Europeanul
– Vă invit să veniţi la vot, fiindcă alegerile din 22 noiembrie vor însemna un pas mare pentru România. Votul dvs poate aduce la Cotroceni un om care să reprezinte România cu demnitate în lume şi care să vă fie un sprijin real. Nu lăsaţi pe alţii să aleagă în locul dvs. Votul pe care îl veţi da va conta, pentru viaţa pe care o veţi avea în următorii cinci ani, pentru viitorul şi şansele copiilor dvs. Votaţi Mircea Geoană!