Ministerul Sănătăţii a precizat, joi, printr-un comunicat transmis AGERPRES, că medicamentele contraceptive Marvelon au facut obiectul unei donaţii efectuate în anul 2006 de către organizaţii partenere (UNFPA), în cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului.
“O parte au rămas neutilizate din cauza faptului că, în aceeaşi perioadă (2006 – 2008), conducerea de atunci a MS a decis şi achiziţionarea unor cantităţi suplimentare din acest produs”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
Reacţia MS vine după ce deputatul PNL Diana Tuşa i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, să explice motivele pentru care, în luna iulie, a fost lansată o campanie de distribuire gratuită a pastilelor contraceptive Marvelon, cu dată de expirare august 2009.
“Apariţia televizată a doamnei deputat PNL în care aduce vorba despre fapte care s-au petrecut exact în timpul guvernării Partidului Liberal este cel puţin hilară. Mă aşteptam ca doamna deputat, pe care nu o îngrijorează decât produsele anticoncepţionale dintre toate problemele sistemului sanitar, să îşi întrebe colegul de partid, cel care a condus instituţia exact în ultimii trei ani, care este raţiunea pentru care s-au achiziţionat cantităţi industriale de produse contraceptive, în condiţiile în care donaţia nu fusese utilizată. Mai mult, de ce mă aştepta pe mine, ca, în anul 2009, să distribui produsele contraceptive primite în anul 2006?”, a spus Ion Bazac, potrivit comunicatului de presă.
Sursa citată menţionează că Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică, încă din luna iunie, să ridice stocul de anticoncepţionale şi să îl utilizeze doar în termenul de valabilitate, respectiv 31 august – 31 octombrie, după caz. În acest sens, în ordinul ministerului se specifică faptul că “acordarea contraceptivului se realizează până la epuizarea acestuia din stocurile repartizate de la nivel central, precum şi în conformitate cu prevederile legale referitoare la respectarea termenelor de valabilitate ale medicamentelor”.
Ministrul Sănătăţii a dispus un control la Direcţia de Sănătate Publică Brăila, care să evidenţieze modul în care au fost respectate atât dispoziţiile legale, cât şi cele ale ministerului în ceea ce priveşte derularea “Subprogramului de creştere a accesului la servicii moderne de planificare familială”.
Comunicatul de presă arată că, în cazul în care se va constata nerespectarea prevederilor legale, directorul coordonator al DSP va fi, imediat, demis.
În anul 2006, UNFPA a donat Ministerului Sănătăţii Publice o cantitate de aproximativ 1.300.000 folii medicamente contraceptive, care a fost depozitată la Compania Naţională UNIFARM.
Pe baza solicitărilor fiecărei Direcţii de Sănătate Publică, s-a realizat aprovizionarea periodică a cabinetelor de planificare familială, a cabinetelor medicilor de familie incluşi în Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului, a cabinetelor de obstetrică-ginecologie din ambulatoriile de specialitate şi spitale, precum şi a secţiilor de ginecologie în care se efectuează avorturi la cerere, se mai arată în comunicatul de presă.
În conformitate cu prevederile în vigoare, contraceptivele s-au acordat, fără plată, câtorva categorii defavorizate: femei aflate în şomaj, eleve şi studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei din mediul rural, femei care efectuează un avort la cerere într-o unitate sanitară publică, precum şi alte persoane fără venituri, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere în acest sens.
Anul acesta, în luna aprilie, Compania UNIFARM informa Ministerul Sănătăţii că, după distribuţiile făcute către Direcţiile de Sănătate Publică locale, în depozit se mai află cantitatea de peste 200.000 folii de contraceptive, cu termen de valabilitate 31 august – 31 octombrie, după caz. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii a modificat, cu acordul Comisiei de specialitate obstetrică – ginecologie a MS, prevederile Ordinului MS/CNAS nr. 417/431/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a Programelor naţionale de sănătate, astfel încât contraceptivele să fie distribuite, gratuit, întregii populaţii feminine de vârstă fertilă, nu numai anumitor categorii defavorizate, iar distribuţia să se realizeze prin toate cabinetele medicilor de familie, nu numai prin cele incluse în program, alături de toate celelalte cabinete specifice, în aşa fel încât de aceste contraceptive să poată beneficia cât mai multe femei.
“Prin urmare, Ministerul Sănătăţii a trimis Direcţiilor de Sănătate Publică locale o circulară prin care le aducea la cunoştinţă măsurile luate, cu obligaţia de a respecta prevederile legale referitoare la respectarea termenelor de valabilitate a medicamentelor”, precizează sursa citată. AGERPRES