Ministerul Sănătăţii a livrat, joi, primele 250.000 de doze de vaccin pandemic produse la Institutul Cantacuzino din Capitală către direcţiile de sănătate publică din zonele cu focare de gripă nouă – Bucureşti şi regiunea Moldovei.
Săptămâna viitoare vor fi transportate, în restul ţării, şi celelalte 1.090.000 de doze de vaccin contra virusului A/H1N1.
Livrarea se realizează cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Într-o primă fază va fi vaccinat personalul medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca apoi să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi.
Vaccinul a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competentă naţională, respectiv Agenţia Naţională a Medicamentului. Vaccinul a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi din punct de vedere al modului de producere. El este similar cu vaccinul împotriva gripei de sezon. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare celor date de vaccinul sezonier – roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii uşoare.
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Comisiei Europene, Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României, din care aproximativ 5% – personal al serviciilor publice esenţiale şi 35% – categorii populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unei complicaţii a bolii.
Până la finele anului viitor, producătorul vaccinului estimează realizarea unui număr total de 10.000.000 de doze.
Subsecretarul de stat în MS, dr. Raed Arafat, declara, miercuri, pentru AGERPRES, că ”dozele de vaccin (Antigrip) vor fi transportate pe trasee organizate, cu tiruri frigorifice, care vor fi însoţite de jandarmi”, pentru asigurarea transportului, MS beneficiind de sprijinul Ministerului Transporturilor şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ministerul Sănătăţii a făcut, miercuri, în şedinţa de Guvern, o informare membrilor Cabinetului cu privire la gripa nouă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, primul-ministru în exerciţiu Emil Boc le-a solicitat specialiştilor din MS informaţii cu privire la efectele secundare pe care le-ar putea avea acest vaccin şi a primit asigurări că efectele secundare sunt mai reduse chiar decât cele pe care le are vaccinul pentru gripa sezonieră. AGERPRES