Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, marţi, recursurile formulate de patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul său, Yair Miron, şi secretara clinicii Cecilia Borzea împotriva deciziei de prelungire a mandatelor de arestare preventivă pe numele lor cu încă 30 de zile.
Hotărârea instanţei este definitivă.
Pe 14 august, Tribunalul Bucureşti a prelungit, cu 30 de zile, mandatele de arestare preventivă pe numele celor trei, la cererea procurorilor DIICOT.
Procurorii şi-au motivat cererea de prelungire a arestării susţinând că trebuie să investigheze împrejurările în care a decedat, în 2006, o tânără de 17 ani, în urma unei întreruperi de sarcina făcute de un medic de la clinica Sabyc.
De asemenea, procurorii vor extinde cercetările în cazul a altor medici români şi străini, precum şi asupra unor funcţionari.
Medicul Harry Mironescu a fost arestat pe 20 iulie, împreună cu fiul său Yair Miron şi cu secretara clinicii Cecilia Borzea pentru implicare în trafic internaţional cu ovule.
Ei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi de trafic de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.
Tot în acest caz, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de alte 22 de persoane, dintre care Lewit Natan şi Ziskind Genia au interdicţia de a părăsi România, iar ceilalţi învinuiţi sunt cercetaţi în stare de libertate.
DIICOT susţine că Harry Mironescu, în calitate de medic specialist ginecolog şi conducător “de facto” al clinicii private Sabyc din Capitală, a pus bazele unei activităţi infracţionale în scopul obţinerii unor sume consistente de bani, prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic.AGERPRES