Declaraţie a lui Marius Lazăr:
Traian Băsescu ar trebui sa fie primul interesat de legitimitatea mandatului său. Acesta ar trebui să ceară instituțiilor statului toate măsurile necesare pentru eliminarea oricăror suspiciuni privind furtul victoriei în alegerile prezidențiale. Altfel, chiar dacă va fi validat, Traian Băsescu se află în fața unui mandat cu o legitimitate viciată, știrbită.
Recâștigarea legitimității mandatului doi al lui Traian Băsescu depinde decisiv de maniera în care domnia sa va ști să așeze cele două Românii, împreună, pe același drum, în cel mai dificil moment politic, economic și social al națiunii române de după decembrie 1989.
Mircea Geoană, cu cele peste 5 milioane de voturi în dreptul său, cu o jumătate de Românie în spate, trebuie implicat direct în acțiunea politică anticriză a viitorului guvern.
Din această perspectivă invitația la reconciliere a lui Traian Băsescu ar trebui să aibă în vedere dimensiunea națională, reconcilierea stânga – dreapta, nu doar cea din interiorul dreptei. Dacă într-adevăr crede în reconciliere, Traian Băsescu are două opțiuni posibile:
1. Să țină cont de majoritatea PSD-PNL-UDMR și să accepte premierul propus de această majoritate, fie el un independent, fie Mircea Geoană sau Crin Antonescu.
2. Să îl nominalizeze pe Mircea Geoană ca premier în fruntea unui Guvern de Uniune Națională PSD-PDL-PNL-UDMR, care timp de un an de zile să nu aibă alt obiectiv decât ieșirea țării din criza economică și financiară.
Un asemenea guvern care să aibă vicepremieri din partea PDL, PNL și UDMR ar putea fi rezultatul unei negocieri între toate aceste formațiuni, care ar trebui să semneze un Acord Politic Național pentru Ieșirea României din Criză.
Fără găsirea urgentă a soluțiilor anticriză, orice dispute, discuții și polemici politice devin antiproductive, riscând să producă revolte sociale fără precedent în ultimii 20 de ani.
Clasa politică românească va fi acuzată și condamnată la reinventare, in corpore, dacă în urmatoarele 3 luni nu vom găsi împreună soluții la accentuarea deficitului bugetar, la pierderea posibilă a zeci și poate sute de mii de locuri de muncă, la desființarea a mii de firme private, la iminenta incapacitate de plată a salariilor și pensiilor.
Un asemenea Acord, care să reînvie Spiritul de la Snagov, ar putea duce și la Salvarea democrației și la o Platformă consistentă și consensuală de luptă eficientă împotriva crizei economice. Altfel nu va rămâne piatră pe piatră nici din economia românească, nici din democrația românească.
În absența voinței politice a lui Traian Băsescu fie pentru recunoașterea majorității existente, fie pentru generarea unui asemenea Acord Istoric, rămâne varianta alegerilor anticipate, care ar putea avea loc la jumatatea lunii martie și care ar trebui să decidă asupra unei majorități politice clare.
Orice altă formulă cu guvern minoritar PDL-UDMR sau cu guvern PNL-PDL-UDMR sau terțul exclus PSD- PDL nu va fi decit o cârpeală politică de moment, ce se va deșira foarte repede și nu va face decât să întârzie nașterea unei soluții politice autentice.
În opinia mea, alegerile anticipate, dacă vor avea loc – și Romania nu trebuie să evite acest exercițiu democratic, dacă altfel nu se va putea – ar putea fi câștigate de către PSD și PNL, dacă aceste formațiuni vor merge împreună în cadrul unei largi Alianțe pentru Progres și Normalitate Democratică.