Cei cinci marinari români care au făcut parte din echipajul remorcherului italian Buccaneer, eliberat din captivitatea piraţilor somalezi, vor ajunge joi seara la Roma, unde vor fi întâmpinaţi de reprezentanţi ai Ambasadei României în Italia şi de membri ai familiilor lor, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Alin Şerbănescu.
“Potrivit informaţiilor transmise Ambasadei României la Roma de unitatea de criză a MAE italian, întreg echipajul de pe remorcherul italian Buccaneer, care a fost eliberat în noaptea de 9 spre 10 august va sosi la Roma pe aeroportul Ciampino militar joi, la ora locală 20,50, venind de la Djibuti cu o aeronavă specială”, a detaliat Alin Şerbănescu.
Reprezentanţii Ambasadei României la Roma îi vor întâmpina pe marinarii români pe aeroport şi le vor acorda asistenţă de specialitate. Membri ai familiilor celor cinci cetăţeni români vor sosi şi ei la Roma pentru întâmpinarea acestora la aeroport. Ei vor pleca spre Bucureşti vineri dimineaţa cu o cursă TAROM de pe aeroportul Fiumicino, a menţionat Alin Şerbănescu.
La Roma, ei şi membri ai familiilor lor, în total 12 persoane, vor fi cazaţi la un hotel, cazarea şi rezervarea la avion fiind suportate de armatorul italian.
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, luni, eliberarea celor cinci marinari români de pe remorcherul italian Buccaneer, care au fost luaţi ostatici de piraţii somalezi pe 11 aprilie.
Ministerului Afacerilor Externe de la Roma a informat, duminică seara, printr-un comunicat de presă, eliberarea echipajului format din 16 marinari. În document se vorbeşte însă numai despre cei 10 marinari italieni, fără a se face referiri şi la soarta celor 5 marinari români şi a colegului lor croat. Ediţia online a cotidianului Corriere della Sera, care a reuşit să ia legătura şi cu un reprezentant al armatorului Micoperi din Ravenna, a precizat totuşi că au fost eliberaţi toţi cei 16 membri ai echipajului.
Potrivit managerului general al companiei Micoperi, Silvio Bartolotti, remorcherul Buccaneer se află deja în drum spre Djibouti, unde ar trebui să ajungă în următoarele zile, sub escortă militară.
Totodată, potrivit comunicatului transmis duminică seara de MAE italian, eliberarea echipajului de pe Buccaneer se datorează muncii îndelungate a diplomaţiei şi serviciilor secrete de la Roma şi colaborării cu autorităţile guvernului central somalez şi cu cele ale regiunii autonome Puntland.
Patru dintre marinarii români sunt din Constanţa, iar cel de-al cincilea este din Bucureşti. Cei cinci marinari români au vârsta cuprinsă între 28 şi 35 de ani, ei îmbarcându-se pe 20 februarie pe vasul sub pavilion italian, aparţinând societăţii armatoare “Micoperi Marine Contractors” din Ravenna şi care făcea o cursă între Singapore şi Italia. Cei cinci români au ajuns în februarie în Singapore cu o cursă aeriană din România, contractele lor de muncă cu armatorul italian fiind încheiate de o agenţie din Ovidiu, “Crusche Crewing”, a românului Adrian A.
Presa italiană a menţionat că răscumpărarea solicitată iniţial de grupul de piraţi ar fi fost de 30 de milioane de dolari, după care suma ar fi scăzut la 2-3 milioane de dolari.
Vasul Buccaneer este primul sub pavilion italian care a fost sechestrat de piraţii somalezi. Presa din Peninsulă a speculat, în luna aprilie, în primele zile după sechestrare, că autorităţile de la Roma vor obţine destul de repede eliberarea echipajului având în vedere influenţa Italiei în fosta sa colonie.
Aceste comentarii au fost alimentate în acel moment şi de optimismul afişat de unii înalţi oficiali italieni, cum ar fi premierul Silvio Berlusconi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, şi şeful diplomaţiei, Franco Frattini.AGERPRES