Viaţa de zi cu zi impune Poliţiei Române o implicare totală, asumarea de răspunderi punctuale, astfel încât aşteptările cetăţeanului şi ale societăţii, tot mai exigente, să fie satisfăcute cu promptitudine, eficienţă şi transparenţă. Cetăţeanul, în slujba căruia se află funcționarul public (și cel cu statut special) cere să fie slujit cu profesionalism, iar criticile îndreptățite pe care uneori le aduce reprezintă nu numai un semn al inconsecvenţei polițistului, dar şi principala motivaţie pentru a se perfecţiona.
Aşa cum societatea românească a evoluat şi s-a schimbat radical după 1989, şi Poliţia Română a suferit modificări structurale şi de acţiune, astfel că aceasta, în prezent, este în măsură să răspundă prompt şi eficient provocărilor cu care se confruntă.
Perfecţionarea poliţienească în toate domeniile de activitate, modul de acţiune şi intervenţie a poliţiştilor, sprijiniţi de o bună dotare tehnico-materială, conturează în ochii publicului o altă imagine a poliţistului, care face ca munca acestuia să fie apreciată şi recunoscută la adevărata ei valoare.
Cunoaşterea prevederilor legale referitoare la intervenţia în diferite situaţii a poliţistului rutier, însuşirea şi respectarea acestora, îl feresc pe acesta de săvârşirea unor abuzuri şi greşeli în activitate, asigurându-i reuşita şi evitarea de a cădea victimă în activitatea ce o desfășoară.
În munca de poliţie nu există „reţete magice” care să asigure succesul poliţistului rutier, acesta trebuie să dea dovadă în permanenţă de o mare capacitate de adaptare la situaţia concretă din teren, să anticipeze şi să prevină un potenţial pericol, iar atunci când acesta totuşi s-au produs, să găsească cele mai adecvate metode şi mijloace pentru a-i înlătura cât mai rapid şi eficient efectele.
Lucrarea de faţă îşi propune să vină în sprijinul tuturor polițiștilor rutieri, în special celor care îşi desfăşoară munca „în stradă”, mereu expuşi pericolelor şi aflaţi, nu de puţine ori, în situaţii limită atunci când trebuie să intervină la solicitările cetăţenilor sau în acțiunile specifice impuse de legislația rutieră.
Lucrarea este structurată pe șase capitole, conținând măsuri poliţieneşti, proceduri operaţionale de intervenţie în activităţi specifice și modele de acte procedurale.
Volumul de informaţii pe care îl cuprinde lucrarea, precum și caracterul practic al acesteia fac ca aceasta să reprezinte un îndrumar preţios pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul circulației rutiere, concentrat asupra siguranţei și fluidității traficului rutier. Prin însuşirea modurilor de intervenţie, poliţiştii rutieri care le vor aplica, vor deveni principalii beneficiari ai acestui manual.
Mulţumim tuturor poliţiştilor, care preocupaţi de pregătirea profesională continuă, își vor dedica timp şi pentru lecturarea acestui manual.
AUTORII