Teatrul de Marionete din Arad este prezent ca şi coorganizator într-un proiect multianual de cooperare, selecţionat şi finanţat anul acesta în cadrul proiectului european de finanţare „Cultura 2007 – 20013”. Pentru proiectul „Vagabondaj” conceput împreună cu Teatrul de Păpuşi din Belfort (Fr) şi Teatrul „Sirius” din Sofia, va primi 200 000 EUR din fonduri europene. Teatrul a propus în noiembrie anul trecut 2 proiecte din care unul ca organizator principal. Partenerii coorganizatori din Granada, Grenoble, Avignon şi Bruxel au hotărât să continue munca la proiectul „ELFE” şi să-l depună din nou în octombrie 2010. Teatrul de Marionete este deja în lucru cu un al treilea proiect, în Colaborare cu ITC-Teatro din Bologna (It) Kamaraszinhaz din Arad şi BobitaSzinhaz din Pecs (Hu). Toate aceste proiecte sunt datorate unei munci de câţiva ani a managerului Teatrului de Marionete Arad, Radu Dinulescu, precum şi prezenţei anuale a teatrului la Festivalul de teatru de la Avignon. În total, anul acesta, au fost selecţionate 13 proiecte, în care instituţii culturale româneşti sunt prezente, dintr-un totalul de 108 care vor primi finanţare. Din domeniul teatrului, UNITER şi Teatrul de Marionete Arad vor fi finanţate cu sume substanţiale.
Proiectul „Vagabondaj” îşi propune să prezinte, în cele trei ţări participante, ateliere de construcţie şi mânuire de marionete, păpuşi şi teatru în lumină neagră, ateliere deschise unui public defavorizat, urmate apoi de producerea unui spectacol format din trei părţi, fiecare în maniera de exprimare proprie instituţiei (marionete, păpuşi, lumină neagră). Tema spectacolului este legată de tema desemnată la nivel european: sărăcia şi excluziunea socială.
Detalii:
Agenţia Executiva pentru Educaţie, Audiovizual si Cultura a anunţat rezultatele selecţiei de proiecte multianuale de cooperare (componenta 1.1.) si de proiecte de cooperare culturala de pana in 24 de luni (componenta 1.2.1).
La componenta 1.1. au fost selectate 10 proiecte multianuale de cooperare la nivel european. Din Romania, CIMEC – Institutul de Memorie Culturala este coorganizator in proiectul multianual Archaeolandscapes Europe.
La componenta 1.2.1 au fost selectate 108 proiecte de cooperare de pana in 24 de luni. Din România, 12 organizaţii vor fi coorganizatori in 13 proiecte: Universitatea Bucuresti/Facultatea de Litere ( University and School for a European Literary Canon), Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti Bucuresti ( Musées et patrimoine immatériel Focus sur les traditions masquées européennes), Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Harghita (Exchanges and Meetings of Amateur Theatres – In the Towns of Balatonfüred, Komárno and Odorheiu Secuiesc), Teatrul de Marionete Arad (Vagabondages), UNITER (On-AiR, A European Tool for Artists; Mobility Workshops and Training Programs on Artists-in-residence (AiR) Opportunities), Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol Arad (Et Lettera – Writing Pictures, Drawing Words), Complexul National Muzeal Astra (Carnival King of Europe II si Design Recherche Europe Art Métier), Centrul Cultural Francez Timisoara (MINIMOB), Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (Roma Routes), Elite Art Club UNESCO (IMAGINE), Fundatia AltArt pentru Arta Alternativa (REthinking Media Arts in C(K)ollaborative Environments), Asociatia Vector (Intitative to Create a Network for Public Art Producers in Europe).
Mai multe informatii despre aceste rezultate pe http://eacea.ec.europa.eu/culture/funding/2009/selection/selection_strand_11_2009_en.php
si pe
http://eacea.ec.europa.eu/culture/funding/2009/selection/selection_strand_121_2009_en.php