Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, a fost desemnat, joi, de preşedintele Traian Băsescu, să formeze un nou guvern.
Lucian Croitoru a fost propus de PD-L pentru postul de viceguvernator al Băncii Naţionale, la numirea noului Consiliu de Administraţie al BNR, dar Bogdan Olteanu, propus de PNL, a primit voturi mai multe şi a ocupat acest post, în detrimentul lui Croitoru.
Născut în 1957, Lucian Croitoru a absolvit Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Este doctor în economie în cadrul ASE.
În anul 1998, Lucian Croitoru a fost consilier principal al ministrului Finanţelor, după aceea fiind numit consilier principal al Guvernatorului Băncii Naţionale a României, poziţie ocupată până în 2003. Din 2003, a fost reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional, în calitate de Senior Adviser al Executive Directors. A avut cea mai lungă şedere la acest organism internaţional (două mandate, un mandat având doi ani).
Lucian Croitoru face parte din noua generaţie de bancheri afirmată în special în domeniul analitic. Profesor de macroeconomie la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale. Este autor a numeroase cărţi de specialitate (‘Macrostabilizare şi tranziţie’, 1993; ‘Politicile macroeconomice şi restructurarea întreprinderilor’, 2003 etc.) şi peste 150 de articole. Preşedinte al Fundaţiei Centrul Român de Politici Economice din 1998.
În prezent, este consilier pe probleme de politică monetară al Guvernatorului BNR.
Lucian Croitoru a fost susţinut de PD-L pentru postul de viceguvernator al BNR, dar a pierdut în favoarea liberalului Bogdan Olteanu.
Miercuri, primarul oraşului Sibiu, Klaus Iohannis, care a venit la Bucureşti, a acceptat propunerea de a fi premier, avansată de liderii PSD, PNL, UDMR şi de cei ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale cu care s-a întâlnit la Senat şi care au şi prezentat-o preşedintelui Traian Băsescu.
Iohannis a spus ca va accepta postul de premier, în cazul în care va fi nominalizat de preşedinte, doar pâna după alegerile prezidenţiale şi a spus că nu doreşte un guvern organizat pe bază de apartenenţă politică.
Un alt candidat al cărui nume a fost vehiculat era Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, care a fost membru PSD. De asemenea, Daniel Dăianu, economist renumit a fost dat ca posibilă variantă.
Guvernul a căzut, marţi, în urma unei moţiuni de cenzură.AGERPRES/