Fostul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (IRPC) Piteşti Cristian Libertatu, arestat preventiv pentru luare de mită în dosarul “Penescu”, a fost eliberat joi din Penitenciarul Colibaşi, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis cercetarea lui în stare de libertate.
La ieşirea din penitenciar, Libertatu a spus că este fericit pentru că s-a reîntâlnit cu familia şi şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul în care funcţionează justiţia în România.
“Este pentru prima dată când întâlnesc acest sistem de justiţie. Nu se poate ca o instanţă să decidă de atâtea ori că pot fi eliberat, iar alta să decidă tot de atâtea ori că trebuie să fiu închis”, a declarat Cristian Libertatu, care a mai avut până în prezent şi alte cereri de eliberare pe cauţiune sau sub control judiciar.
Fostul şef al IRPC Piteşti şi-a susţinut din nou nevinovăţia şi a spus că un om ca el, care nu are avere, nu poate fi acuzat că este corupt.
Curtea de Apel Piteşti a decis joi cercetarea în stare de libertate a lui Cristian Libertatu, menţinând starea de arest în cazul finanţatorului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, şi a fostului director general al firmei PIC Liviu Făcăleaţă.
“Instanţa admite recursul declarat de inculpatul Libertatu Dan Cristian (…), deţinut în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi, împotriva încheierii din 28 iulie 2009, pronunţată de Tribunalul Argeş. Casează în parte încheierea atacată, numai cu privire la inculpatul Libertatu Dan Cristian, în sensul că, pe fond, admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar şi dispune punerea sa deîndată în libertate dacă nu este reţinut sau arestat în alta cauză. (…) Respinge ca nefondate recursurile declarate de inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel şi Făcăleaţă Liviu Ilie”, se arată în hotărârea instanţei.
Lui Cristian Libertatu i-au fost impuse, pe timpul liberării provizorii, o serie de obligaţii, printre care să nu depăşească limita teritorială a judeţului Argeş decât în condiţiile stabilite de instanţă, să se prezinte la instanţa de judecată sau alt organ judiciar ori de câte ori este chemat, să se prezinte la poliţie conform programului de supraveghere şi să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei.
De asemenea, el este obligat să nu se apropie de persoanele împreună cu care este bănuit de comiterea unor fapte de natură penală, martori, experţi şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.
Curtea de Apel a judecat joi recursurile înaintate de Penescu, Libertatu şi Făcăleaţă faţă de decizia Tribunalului Argeş de respingere a cererilor de punere în libertate, instanţa pronunţându-se după mai mult de cinci ore de deliberări.
În acelaşi dosar se mai află în arest preventiv şi fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor Gheorghe Constantin.
Alţi zece inculpaţi, respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghiţă Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene Cristian Mincă şi Daniela Cârstina, director la societatea PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar.
Potrivit procurorilor, în sarcina lui Cornel Penescu, acţionar majoritar la societatea PIC şi acţionar majoritar la societatea Fotbal Club Argeş, s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.
Potrivit acuzaţiilor de la dosar, în perioada 2006 – aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale. AGERPRES