Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ioan Onisei, a declarat, marţi, la audierile din comisia de anchetă întrunită în cazul ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, că în şedinţa CNA care a analizat ştirile difuzate de posturile de televiziune nu s-a putut proba că acestea au fost cumpărate de MTS.
Onisei a explicat că în şedinţa CNA din 23 iunie, CNA a decis să someze posturile Antena 3, Realitatea TV şi PRO Tv pentru publicitate politică, prezentând-o pe Monica Iacob-Ridzi în afara campaniei electorale. El a precizat că în aceeaşi şedinţă CNA a conchis, cu unanimitate de voturi, că nu a fost vorba de o imixiune sau ingerinţă a unei autorităţi publice în libertatea redacţională a posturilor de radio şi de televiziune.
“Nu s-a putut proba nici de către domnul Tolontan, nici de către radiodifuzori că s-au cumpărat ştiri şi reportaje. În cazul a trei dintre radiodifuzori, CNA a apreciat că s-au difuzat nişte spoturi cu imaginea doamnei ministru care prezenta ceea ce a organizat ministerul cu ocazia manifestărilor. CNA a apreciat că acestea sunt spoturi de publicitate politică, potrivit articolului 155 din Codul audiovizualului”, a susţinut Onisei, care a precizat că CNA a monitorizat, în perioada 1-3 mai, toate televiziunile principale, iar monitorizarea a relevat că toate au oglindit Ziua Tineretului în principalele buletine de ştiri.
El a arătat că somaţiile au fost acordate de CNA după sesizarea jurnalistului Cătălin Tolontan, care a depus la Consiliu anexele la contractul MTS şi procesul-verbal de recepţie.
Întrebat ce părere are despre contractele încheiate de MTS pentru asigurarea notorietăţii evenimentului prin ştiri şi reportaje, Onisei a subliniat că CNA nu are atribuţii în acest sens.
“Potrivit legii audiovizualului, responsabilităţile noastre, relaţiile instituţionale, juridice, felul în care monitorizăm şi putem să aplicăm sancţiuni, toate acestea sunt numai în legătură cu radiodifuzorii. CNA nu are căderea să se exprime în legătură cu felul în care s-a respectat sau nu OUG privind achiziţiile publice. Nu are căderea să se exprime dacă a fost o chestiune de oportunitate”, a explicat vicepreşedintele CNA.
Pe 23 iunie, CNA a somat posturile Realitatea TV, Antena 3 şi PRO TV pentru difuzarea unui spot în care sunt promovate o serie de evenimente legate de Ziua Tineretului organizată de Ministerul Tineretului şi Sportului, în care apare Monica Iacob-Ridzi şi a adoptat o poziţie de principiu potrivit căreia nicio autoritate publică nu poate interfera, în niciun fel, în politica editorială a unui post de televiziune sau de radio.
“CNA a adoptat o poziţie de principiu după care nicio autoritate publică, potrivit legii, nu poate interfera în niciun fel în politica editorială a unui post de televiziune sau de radio. Aceasta cu atât mai mult cu cât există interdicţii speciale privind orice formă de sponsorizare a ştirilor”, declara, la acea dată, preşedintele CNA, Răsvan Popescu. AGERPRES