Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a declarat, luni, că, pentru planificatorii militari din statele membre ale Uniunii Europene, coordonarea UE cu NATO e esenţială, în vederea evitării unor situaţii de solicitare simultană a forţelor armate. Declaraţia lui Paşcu a avut loc în cadrul dezbaterii din Subcomisia de securitate şi apărare a AFET (SEDE) la care a participat reprezentantul preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, ambasadorul Olof Skoog, preşedintele Comitetului Politic şi de Securitate.
“Uniunea Europeană trebuie să treacă de la ‘ceea ce ar trebui să se facă’ la ‘ceea ce se poate face’ în realizarea priorităţilor actuale ale Politicii de Apărare şi Securitate, în mod particular în ceea ce priveşte Grupurile Tactice de Luptă. Faptul că Uniunea dispune de Grupuri Tactice de Luptă dar nu le-a utilizat până acum are două explicaţii posibile: ori aceste unităţi nu au fost proiectate pentru actualele misiuni ale UE, ori misiunile în care se implică Uniunea Europeană nu sunt potrivite pentru acest tip de instrument”, a declarat europarlamentarul PSD.
În viziunea lui Paşcu, coordonarea UE cu NATO este esenţială pentru planificatorii militari din statele membre. “Trebuie evitată situaţia imposibilă în care forţele pe care naţiunile le pot pune la dispoziţie sunt solicitate simultan pentru Grupurile de Luptă europene şi Forţa de Răspuns a NATO. În plan mai general, aceasta este încă o dovadă a necesităţii cooperării dintre cele organizaţii şi apreciem că Suedia abordează acest punct ca o prioritate a preşedinţiei sale”, a afirmat deputatul european.
Potrivit lui Ioan Mircea Paşcu, programele actuale de îmbunătăţire a sistemelor europene de supraveghere maritimă sunt absolut necesare, dar ele trebuie să răspundă şi noilor cerinţe legale ale misiunilor Uniunii. “Specialiştii trebuie să analizeze de acum şi să găsească soluţii şi pentru probleme legale, cum ar fi deţinerea şi predarea piraţilor capturaţi în operaţiuni”, a precizat Paşcu.
Vicepreşedintele AFET a abordat şi prioritatea preşedinţiei suedeze privind stimularea cooperării în domeniul înzestrării cu echipamente. “Aceasta trebuie privită realist în contextul actualei crizei financiare şi economice. Chiar dacă statele membre UE îşi păstrează dreptul suveran de decizie în acest domeniu, cooperarea este necesară şi trebuie stimulată realizarea de acorduri speciale în domeniu”, a conchis el.