• Daniel Albu
  • tel: 0744254536
  • email: europeanuldearad@gmail.com
Europeanul
Advertisement
  • Local
  • Din ţară
  • Economic
  • Extern
  • Învăţământ
  • Monden
  • Politic
  • Religie
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
No Result
View All Result
  • Local
  • Din ţară
  • Economic
  • Extern
  • Învăţământ
  • Monden
  • Politic
  • Religie
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
No Result
View All Result
Europeanul
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Ioan Botaş, veteranul de 99 de ani

Daniel Albu by Daniel Albu
June 8, 2012
in Uncategorized
0

L-am întâlnit prima dată la Asociaţia Veteranilor de Război din Arad, chiar de ziua veteranilor. Era dintre cei mai în vârstă, dar nu se deosebea cu nimic de camarazii săi mai tineri. Avea suficientă vigoare fizică, o bună memorie şi judecată pe măsură. Mâna strângea puternic, semn al unui caracter puternic şi hotărât. A mers pe jos până în centrul Aradului spre a lua tramvaiul şi apoi autobuzul spre Şiria, acolo unde stătea încă dinainte de război. Era însoţit de preşedintele veteranilor din Şiria. Am apucat să schimbăm câteva vorbe şi am promis că îl vom căuta spre a sta de vorbă pe îndelete, chiar la el acasă. Nu am uitat promisiunea făcută şi în 23 septembrie 2011, de „Ziua Vinului”, ne-am prezentat la casa de la numărul 969, de pe strada Ioan Slavici.

În meseria de tipograf

Acolo l-am reîntâlnit, avea acelaşi neastâmpăr în mişcări şi priviri şi încă de la început ne-a spus că a împlinit deja, la 24 august, 99 de ani şi are de gând să depăşească veacul. Se simte bine, nu îl doare nimic. Pe noi ne interesa însă cel mai mult, calitatea lui de veteran, amintirile de pe front, dar l-am rugat să ne ducă mai întâi spre copilărie. Am aflat astfel că s-a născut la Grăniceri (Otlaca) în 24 august 1912, din părinţii ţărani Ioan şi Iuliana. În satul natal a făcut şi cele patru clase elementare obligatorii în acea vreme, după care a plecat ca ucenic într-o tipografie din Chişineu Criş „la unul Maier”. Acolo, după ce a ieşit calfă, a fost suspectat de tuberculoză şi a fost trimis la spital la Arad. „M-au băgat într-un salon unde mai erau doi bolnavi, ca degetul de slabi. Cei doi au murit, dar eu am stat vreo lună acolo, timp în care m-am îngrăşat. Apoi am fost trimis la «oglindă» şi s-a constatat că nu am nimic”:
Aceasta a fost singura experienţă a lui Ioan Botaş cu spitalul. I s-a spus însă să nu mai lucreze ca tipograf, numai că nu s-a întâmplat asta, pentru că ceva mai târziu a apucat să lucreze într-o tipografie din Timişoară. Îşi făcea doar meseria. Apoi a urmat încorporarea, era în anul 1934, la regimentul 93 infanterie din Arad. Şi fiind tipograf, şi pentru că era nevoie de această calificare, înmulţindu-se numărul publicaţiilor româneşti, a fost trimis, în timpul efectuării stagiului militar, să lucreze la tipografia ortodoxă „Diecezana” din Arad.

Mobilizat la Vânătorii de munte

A fost eliberat din armată, numai că vremurile erau tulburi în Europa, spectrul războiului plutea peste bătrânul continent, ameninţând la modul cel mai serios România. Aşa că la criza cehoslovacă din primăvara lui 1939 a fost mobilizat şi trimis pe poziţii în apropierea graniţei de vest. „Chiar înainte de aceasta, în 1938, m-am căsătorit cu o fată din Măderat şi m-am mutat în Şiria. În 1940 am fost din nou mobilizat numai că am fost repartizat la Grupul 6 Vânători de Munte de la Beiuş”. Aici trebuie să precizăm că arma vânătorilor de munte era o armă de elită în armata României şi erau încorporaţi în unităţile sale mai ales locuitori de la munte. În 1940 însă, pin cedarea Ardealului de Nord, o parte dintre militarii care făceau parte din Brigada 3 (Divizia) Vânători de Munte, care îşi aveau domiciliul în teritoriile cedate, au fost demobilizaţi şi în locul lor au fost aduşi alţii, din regimentele de infanterie. Din Şiria au fost mobilizaţi la această unitate vre-o 6-7, după cum îşi aminteşte Ioan Botaş.

Pe frontul de est

Războiul nu s-a lăsat aşteptat prea mult şi la 22 iunie a sunat din nou mobilizarea, Ioan Botaş trebuind să se prezinte la Beiuş, la unitate. Dar Divizia 3 Munte a primit ordin de plecare spre font abia în vara lui 1942, când începea marea ofensiva de pe aripa sudică a frontului din răsărit împotriva inamicului sovietic.
„Am plecat cu trenul din Beiuş, dar când am ajuns la Sântana am fugit până acasă la Şiria să-mi întâlnesc familia, gândind că am timp să mă întorc. Numai că trenul plecase între timp şi abia la Braşov am reuşit să îl prind. Şi ne-am tot dus apoi prin Rusia, iar prin gări ne întâlneam cu trenuri care veneau în sens invers, încărcate cu prizonieri de război ruşi care scoteau capul pe geamul vagonului de marfă strigând: hleb, hleb. Noi le aruncam bucăţi de pâine, dar santinelele nemţeşti ne ameninţau că ne împuşcă. Dar să ştii că ruşii au fost mai cu suflet după ce am trecut de partea lor decât aliaţii nemţi. Dacă, de exemplu, am ajuns la nemţi din întâmplare, eu cărând cu calul bobinele de telefoane, nu ne-au dat de mâncare, că nu eram trecuţi la porţie. Cu ruşii era altfel. Am ajuns şi în Crimeea, unde ne-au dat jos din tren şi am trecut prin locuri uscate unde nu te puteai adăposti de soare şi nici mâncare nu se găsea. Acolo am întâlnit tătari. La Perekop am trecut cu bacul în Kuban, spre Caucaz.
Kubanul era zonă bogată. Când am ajuns noi grâul era strâns în căpiţe. Se lucra în colhozuri ca la noi în colectiv. Încercam să îi ajutăm pe colhoznici ducându-le grâu şi cucuruz cu căruţa acasă, dar bătrânii nici nu ieşeau la porţi. Le era frică că atunci când se întorc ai lor or s-o păţească pentru că au colaborat cu duşmanul. Trimiteau doar copiii. Mi-aduc aminte că am mâncat multe roşii de pe un câmp, deşi ofiţerii ne-au spus să nu mâncăm nimic că totul este otrăvit, dar nu s-o îmbolnăvit nimeni. Am găsit şi câmpuri de bumbac în Caucaz, luam două trei căciulii, le desfăceam şi se făceau ca vata. Am şi dormit pe bumbac.
În Caucaz am fost ordonanţă la un preot ortodox care m-o luat la el, chiar dacă eram baptist. După ce preotul o fost trimis în ţară am fost repartizat ordonanţă la un ofiţer medic veterinar, tare afemeiat, care se ocupa de cai. Într-o zi medicul a găsit un căţel frumos şi m-o pus să am grijă de el. Io l-am legat cu o sfoară, dar câinele o ros sfoara şi o scăpat. După ce s-o întors de unde era plecat medicul o început să mă înjure de mamă şi să mă acuze că am vrut să-l împuşc. După asta i-o dat ordin unui sublocotenent să mă trimită în linia întâi. Dar io mă înţelegeam bine cu sublocotenentul, pentru că îi dădeam bani cu împrumut, aşa că el m-o trimis cu alţi şase soldaţi pe malul Mării de Azov, în pază. Acolo stăteam în nişte barăci părăsite de nemţi unde ne aducea zilnic mâncare unul Doroga, cioban de lângă Sibiu.”
Experienţa războinică din Caucaz a armatei române cunoaşte însă insuccese începând din iarna lui 1942, astfel că au urmat retrageri continue în prima parte a anului 1943, după rezistenţe eroice pe linii succesive de apărare în Capul de Pod Kuban. Divizia 3 munte a fost printre primele retrase din nou în Crimeea, fiind distrusă în mare parte. „În această peninsulă am stat mai mult timp pe malul Mării de Azov, până în aprilie 1944, când după o nouă ofensivă rusească ne-am retras spre Simferopol-Sevastopol şi evacuaţi pe calea mării în ţară, la Constanţa.” (Ofensiva a început în 10 aprilie, n.n.)
Din această perioadă Ioan Botaş îşi aduce aminte că ruşii bombardau mai ales poziţiile nemţeşti. „Pe noi ruşii au dat mai mult cu manifeste, în care ne îndemnau să trecem de partea lor, că nu avem altă scăpare. În Crimeea stăteam în adăposturi mari, de până la o mie de persoane. După retragerea la Sevastopol ne-am pregătit pentru îmbarcare însă erau foarte multe trupe care se îngrămădeau să urce pe şlepuri, dar nemţii au dat prioritate trupelor lor. Mi-aduc aminte că acolo, la Sevastopol, mi-au împuşcat calul, un cal mic, moţesc, care s-a ataşat foarte mult de mine, tot timpul mă urmărea, şi mi-a părut rău de el, dar nu puteam să îmbarcăm şi caii şi cum nu era voie să ajungă în mâinile inamicului… Din cauză că nu puteam nicicum să ne îmbarcăm, căpitanul nostru s-o dus la comandantul neamţ din port şi i-o spus că ne răsculăm dacă nu ne lasă la îmbarcare. Abia aşa am primit două pontoane şi noi românii, şi de seara până la 12 noapte am fost deja îmbarcaţi. În timp ce navigam pe noaptea în largul mării s-a apropiat de şlepul unde mă aflam eu o vedetă nemţească şi un ofiţer o cerut ca 20 de inşi să treacă în vasul lor. Unii or ezitat, dar eu am fost primul care am urcat pe vedeta nemţească şi dimineaţa, pe la ora 5, am zărit spre răsărit luminile din portul Constanţa. Acolo la Constanţa era multă armată românească, dar eu şi alţii de pe la noi nu ne-am dus la unităţile noastre ci am luat-o cu trenul spre Bsarabi. În Basarabi am găsit un tren de marfă cu care ne-am dus la Bucureşti, iar de acolo am venit acasă la Şiria. Aşa am terminat-o cu războiul din răsărit.”

Pe frontul de vest

Ioan Botaş a stat acasă fără să fie deranjat deşi era înregistrat la postul de jandarmerie, până la 23 august când a fost din nou mobilizat şi a plecat la Beiuş şi de acolo spre Oradea, împotriva ungurilor.
Divizia 3 Munte a luat parte pe frontul de vest la Operaţiunea Oradea, apoi la Operaţiunea Debreţin şi mai departe a ajuns până în Slovacia, iar terminarea războiului a găsit-o aproape de Brno, de unde a fost retrasă în ţară.
„Pe frontul de vest eram la transmisiuni, căram după mine firele şi telefoanele pe care trebuia să le instalez unde mi se ordona. La Debreţin mi-aduc aminte că abia am scăpat dintr-o şură cu tutun, unde ne-am adăpostit, pentru că tutunul a luat foc şi noi am scăpat doar cu armamentul individual, restul o explodat. Altădată, tot la Debreţin or atacat nemţii pe neaşteptate, pe când mulţi ruşi şi de ai noştri erau beţi, pentru că or băut la cârciumile şi cramele din oraş. Aproape toţi or fost omorâţi de bombardament şi călcaţi de tancuri.
 Pe când eram în Slovcia era s-o păţesc şi io. Am intrat odată în pivniţa unei case cu telefonul după mine să-i caut loc să-l instalez. Dar gazda care era acolo mi-a făcut semn că în pod se află nemţii, care ar putea să dea cu grenada după mine. Atunci am dat telefon la ai noştri care or venit şi i-or scos pe nemţi din pod, după care i-o împuşcat. După ce am ajuns la Brâno m-am îmbolnăvit şi am fost trimis acasă. Am venit cu trenul până la Arad, de unde am luat tramvaiul electric spre Şiria. Acolo în tramvai m-am întâlnit cu viitorii mei colegi, pentru că m-am angajat conductor pe tramvai, unde am lucrat până în 1973, când m-am pensionat”.
Ioan Botaş a dus apoi la Şiria o viaţă liniştită, alături de soţie şi cele două fete, a avut şi nepoţi şi nu s-o întâmplat nimic deosebit, doar că nu era chiar confortabil faptul că i se amintea că a luptat împotriva Uniunii Sovietice. Este sănătos şi nu îl doare nimic, aşa cum se exprimă, şi crede că va prinde şi depăşi suta de ani. Îi urăm şi noi viaţă lungă celui mai în vârstă bărbat şi veteran din Şiria.

Ioan Tuleu

Previous Post

ANOFM: Rata şomajului a scăzut în mai cu 0,17%, până la 4,56%

Next Post

PDL a depus plângere penală împotriva premierului pentru că nu a deblocat banii către primării

Daniel Albu

Daniel Albu

Next Post

PDL a depus plângere penală împotriva premierului pentru că nu a deblocat banii către primării

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

Archives

  • March 2021
  • February 2021
  • January 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • January 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • October 2019
  • September 2019
  • July 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012
  • February 2012
  • January 2012
  • December 2011
  • November 2011
  • October 2011
  • September 2011
  • August 2011
  • July 2011
  • June 2011
  • May 2011
  • April 2011
  • March 2011
  • February 2011
  • January 2011
  • December 2010
  • November 2010
  • October 2010
  • September 2010
  • August 2010
  • July 2010
  • June 2010
  • May 2010
  • April 2010
  • March 2010
  • February 2010
  • January 2010
  • December 2009
  • November 2009
  • October 2009
  • September 2009
  • August 2009
  • July 2009
  • June 2009
  • May 2009
Europeanul

Daniel Albu

tel: 0744254536
email: europeanuldearad@gmail.com

Browse by Category

  • Anunțuri
  • Din ţară
  • Economic
  • Extern
  • Învăţământ
  • Local
  • Monden
  • Politic
  • Religie
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
  • Uncategorized

Recent News

UVVG a acordat Premiul Literar „Ioan Slavici”

UVVG a acordat Premiul Literar „Ioan Slavici”

March 4, 2021
Mihai Fifor: “Bugetul pe 2021 – mega-țeapa Coaliției CDR 2.0”

Adrian Wiener, un pseudo-model, un pseudo “erou”, un pseudo-politician – articol de Mihai Fifor

March 3, 2021
  • Daniel Albu
  • tel: 0744254536
  • email: europeanuldearad@gmail.com

No Result
View All Result

Translate »
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.