“Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino a primit de la institutul de profil din Marea Britanie două variante ale virusului gripal implicat în actuala pandemie şi, în momentul de faţă, se găseşte în etapa studiilor preclinice, urmând ca, în perioada următoare, să desfăşoare activităţile specifice studiilor clinice şi, bineînţeles, controlul de calitate al acestui vaccin”, a declarat cu privire la gripa nouă conf. dr. Alexandru Rafila, comunicator al Ministerului Sănătăţii.
“Există în acest sens proceduri standard. Autorizarea punerii pe piaţă se va face conform procedurilor aprobate de EMEA. Până la sfârşitul anului, Institutul Cantacuzino va produce o cantitate de 5 milioane de doze, pentru care Guvernul a alocat o sumă consistentă, de peste 21 de milioane de lei”, a precizat Alexandru Rafila.
Campania de vaccinare a populaţiei se va desfăşura concomitent cu finalizarea producţiei de vaccin şi în conformitate cu recomandările OMS şi ale Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, respectiv acoperirea unui procent de 20% din populaţie.
“Vor fi ierarhizate persoanele care urmează să fie vaccinate, în funcţie de riscul de a contracta boala, de a face complicaţii şi de a transmite boala mai departe. De exemplu, persoanele din serviciile medicale şi din alte servicii publice vor fi primele vizate, conform protocoalelor’, a explicat conf.dr.Alexandru Rafila. AGERPRES/