Patriarhia Română împărtăşeşte îngrijorarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, ca urmare a continuării lucrărilor de construire a unei clădiri de birouri cu 19 etaje în apropierea Catedralei “Sfântul Iosif” din Bucureşti, informează un comunicat remis marţi AGERPRES.
Totodată, Patriarhia îşi exprimă speranţa identificării unei soluţii prin care acest locaş, care aparţine patrimoniului religios şi cultural al Capitalei, să nu fie în niciun fel afectat.
“Considerăm că niciun locaş de cult nu trebuie să fie agresat de construcţii noi, care îi diminuează vizibilitatea şi îi pun în pericol siguranţa în caz de cutremur, incendiu sau avarie. Demnitatea unui popor este mai de preţ decât profitul material imediat obţinut prin degradarea valorilor spirituale şi simbolice”, afirmă Patriarhia Română.
Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat, marţi, că a formulat calea extraordinară de atac, solicitând revizuirea deciziei Curţii de Apel Ploieşti din 25 iunie, care permite finalizarea lucrărilor de construcţie la clădirea de 19 etaje situată la numai opt metri de Catedrala “Sfântul Iosif”.
Decizia irevocabilă a judecătorilor din Ploieşti a fost luată în urma recursurilor făcute de Primăria sectorului 1 şi beneficiarul clădirii, Millenium Building Development SRL.
Autorizaţia de construire acordată de Primăria sectorului 1 în februarie 2006 fusese anulată în februarie 2009 de Tribunalul Dâmboviţa.
Proiectul a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.
Până în prezent, asupra ilegalităţii şi inoportunităţii construcţiei “Cathedral Plaza” s-au pronunţat: Raportul nr. 2910/10.05.2006 al Inspectoratului de Stat în Construcţii; Hotărârea Senatului nr. 40/17.11.2006, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 934/2006, în care se solicita Guvernului, printre altele, exproprierea pentru cauză de utilitate publică a imobilului şi terenului din str. General Berthelot nr. 11-15, sector 1; Hotărârea Senatului nr. 5/19.02.2007, publicată în Monitorul Oficial, prin care se cerea Guvernului, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi autorităţilor locale măsuri urgente şi ferme pentru protejarea centrului istoric, a monumentelor şi lăcaşelor de cult, precum şi a zonelor verzi din Bucureşti; Declaraţia scrisă nr. 054/09.2007 a Parlamentului Europei, prin care se condamnă modul în care s-a avizat şi autorizat această construcţie şi în care se solicită autorităţilor române să adopte măsurile necesare pentru protejarea Catedralei ”Sfântul Iosif”. AGERPRES