Actorul australian Geoffrey Rush a fost distins cu premiul Oscar, în anul 1997, pentru rolul principal din filmul ”Shine” (1996).
Geoffrey Rush s-a născut la 6 iulie 1951, la Toowoomba, în Queensland, Australia, dar, după divorțul părinților, a locuit, împreună cu mama, la Brisbane.
A urmat Liceul Everton Park, iar în 1971, a absolvit Universitatea Queensland, la Brisbane, fiind licențiat în limba engleză. A manifestat, însă, interes pentru artele dramatice și, în același an, a fost descoperit de cei de la Teatrul Queensland, pe a cărui scenă a debutat, la vârsta de 20 de ani, în spectacolul “Wrong Side of the Moon”. Reușește să surprindă foarte plăcut atât atenția criticilor cât și a audienței, cu rolul Snoopy din musical-ul “You’re a Good Man, Charlie Brown”.
În 1975, Rush s-a mutat la Paris, pentru doi ani, unde a urmat Școala de mimă, mișcare și teatru Jacques Lecoq, notează http://www.biography.com/. Dar nu rămâne pentru mult timp aici, revenind pe tărâmurile natale, unde se dedică atât actoriei cât și regiei, în cadrul aceleiași companii teatrale unde debutase, cu spectacole precum “June and the Paycock”, “Aladdin”, “Godspell”, “Present Laughter” și “The Rivals”. În 1980, era deja unul dintre cei mai importanți membri ai Companiei de Teatru din Australia de Sud, remarcându-se în “Revenger’s Tragedy”, “A Midsummer Night’s Dream”, “Mother Courage…and Her Children”, “Blood Wedding”, “Pal Joey”, “Twelfth Night” și “King Lear”, notează site-ul imdb.com.
Rush a debutat pe marele ecran în filmul ”Hoodwink” (1981), într-un rol nesemnificativ, dar primul rol important a venit abia în 1987, în filmul ”Twelfth Night”, în care l-a interpretat pe Sir Andrew Aguecheek. A rămas, însă, o prezență constantă pe scena de teatru, bucurându-se de un real succes, în “The Diary of a Madman” (1989) și “The Government Inspector” (1991).
În 1992, Rush suferă o cădere nervoasă, din cauza muncii excesive și a temerilor în privința carierei, care nu părea a mai evolua. După o perioadă de odihnă, revine pe scenă și, în câțiva ani, după prestația din ”Children of the Revolution” (1996), Rush captează atenția producătorilor. Aceasta a dus la rolul vieții sale, cel ce avea să-l consacre drept un mare actor al cinematografiei, în filmul ”Shine” (1996). Îl întrupează, în această producție, pe David Helfgott, un pianist excepțional, care ajunge, însă, într-un sanatoriu de boli psihice, doborât de presiunile la care a fost supus pentru a-și desăvârși talentul muzical. Rolul i-a adus cele mai râvnite premii ale cinematografiei: Oscarul, Globul de Aur, BAFTA și premiul Institutului Australian de Film.
Succesul din filmul “Shine” nu doar l-a consacrat ca pe un mare actor, ci i-a și încurajat pe cineaști să-i propună roluri mult mai variate. Astfel, interpretează o serie de personaje istorice, cum ar fi cel al lui Walsingham din ”Elizabeth” (1998), marchizul de Sade în ”Quills” (2000) sau Leon Trotsky în ”Frida” (2002), dar și roluri mai amuzante, în ”Mystery Men” (1999), ”House on Haunted Hill” (1999), ”The Banger Sisters” (2002), ”Finding Nemo” (2003) și seria de filme ”Pirații din Caraibe” (2003-2011), în care l-a interpretat pe căpitanul Hector Barbossa.
Actorul primește alte două nominalizări la Oscar, pentru rolul din ”Quills” (2000), la categoria cel mai bun actor în rol principal și pentru rolul secundar din ”Shakespeare in Love” (1998). Versatilitatea sa a continuat să impresioneze, unul dintre rolurile abordate cu succes fiind cel al actorului Peter Sellers, din filmul biografic ”The Life and Death of Peter Sellers” (2004), care i-a adus cel de-al doilea Glob de Aur, dar și premiul Emmy.
În această perioadă, Rush nu a renunțat la teatru, remarcându-se în piese precum “Marat-Sade”, “Uncle Vanya”, “Oleanna”, “Hamlet” și “The Small Poppies”. În 2009, a debutat pe Broadway, cu “Exit the King”, având-o ca parteneră pe Susan Sarandon.
Un alt rol de succes a fost cel din filmul ”The King’s Speech” (2010), care prezintă relația de prietenie ce se leagă între cel care avea să devină regele George al VI-lea (interpretat de Colin Firth) și Lionel Logue, un logoped australian, care face apel la metode mai puțin obișnuite, pentru a-l ajuta pe acesta să-și depășească dizabilitatea de vorbire (bâlbâiala) și timiditatea, care-l împiedicau să poată susține discursuri în public. Rolul logopedului Logue i-a adus lui Rush premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol secundar și nominalizări la Globul de Aur și la Oscar. Totodată, la acest film, Geoffrey Rush a lucrat și din spatele camerei de filmat, pentru prima dată în calitate de producător executiv.
Rush continuă să joace în filme artistice și în seriale de televiziune, cel mai recent proiect fiind cea de-a V-a parte a seriei Pirații din Caraibe, ”Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales”, ce urmează a fi lansat în anul 2017. Geoffrey Rush este căsătorit, din 1988, cu actrița Jane Menelaus, împreună cu care are doi copii, pe Angelica și pe James.
AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea; editor: Irina Andreea Cristea)