Criza economică ar putea intra într-o nouă fază în condiţiile în care creşterea datoriilor publice pune în pericol stabilitatea sistemul financiar mondial, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internaţional, transmite AFP.
Într-un raport bianual cu privire la stabilitatea economiei mondiale, FMI a apreciat că ultima provocare la adresa sistemului financiar mondial vine într-un moment în care băncile încep să-şi revină odată cu relansarea economică globală.
Cu toate acestea, FMI şi-a revizuit în scădere estimările referitoare la amploarea deprecierilor de active derulate de bănci de la începutul crizei şi până în 2010, până la 2.300 miliarde de dolari, faţă de 2.800 de miliarde de dolari cât estima în luna octombrie a anului trecut. În plus, Fondul estimează că băncile au şters deja 1.500 miliarde de dolari din cele 2.300 miliarde de dolari.
Datoriile suverane au crescut brusc pe fondul crizei economice, în condiţiile în care multe guverne au trebuit să vină în sprijinul băncilor dar şi să plătească pentru un număr crescut de persoane care solicită alocaţiilor de şomaj dar şi pentru programele de stimulare.
FMI subliniază că deşi lumea a evitat o depresiune de amploare, ‘riscurile rămân ridicate dată fiind starea fragilă a relansării şi procesul de reconstituire a bilanţurilor băncilor’. ‘Atenţia s-a mutat în prezent spre riscurile suverane care ar putea submina câştigurile de stabilitate şi ar putea duce criza creditului într-o nouă fază, având în vedere că ne apropiem de limita sprijinului oferit de sectorul public pentru sistemul financiar şi economia reală’, avertizează FMI.