Metropola americană Chicago va fi gazda ediţiei cu numărul 13 a festivalului muzical Lollapalooza, care se va desfăşura între 7-9 august. Locaţia aleasă este celebrul Grant Park, unde în noaptea de 4 noiembrie 2008 preşedinte Barack Obama şi-a ţinut discursul de câştigător al cursei electorale pentru fotoliul de lider al Casei Albe.
În cadrul festivalului vor concerta 130 de trupe şi solişti celbrii printre care: Depeche Mode, The Killers, Jane’s Addiction, Kaiser Chiefs, Thievery Corporation, Arctic Monkeys, Snoop Dogg.Concertele se vor desfăşura pe opt scene: South, Budweiser, Vitamin Water, Playstation, Citi, Perry, BMI şi Kidz.
Americanii îi spun simplu: Lolla. Iar iubitorii muzicii sunt de părere că Lolla e cel mai mare eveniment de rock alternativ din lume.
Lollapalooza este un festival american de muzică ce reuneşte anual trupe de rock alternativ, punk rock, rap, hip-hop şi dance, alături de performeri ai comediei nord-americane. De-a lungul timpului, festivalul a constituit o rampă de lansare a diverselor formaţii de muzică şi un bun prilej de întrunire cu publicul a trupelor deja consacrate. Merită menţionate nume precum Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins, Red Hot Chili Peppers, Radiohead, Muse, Hole, care au făcut înconjurul lumii. An de an, pe durata desfăşurării festivalului, aici sunt aşteptaţi zeci de mii de vizitatori. Locuitori ai capitalei statului Illinois şi ai întregii Americi iau parte la o adevărată “desfăşurare de forţe” în domeniul muzicii.
***
Conceptul a fost creat în 1991, iar ideea i-a aparţinut vocalistului de la Jane’s Addiction, Perry Farrell, ca un turneu de adio pentru formaţia sa.
Din punct de vedere etimologic, Lollapalooza este un termen care datează de la începutul secolului al XX-lea şi care poate fi tradus prin “persoană sau lucru minunat, remarcabil”. Naşul de botez al festivalului, Perry Farrell, a îndrăgit cuvântul imediat cum l-a auzit pronunţat de comedianţii de la Three Stooges, într-un film de scurt metraj, şi l-a folosit pentru a da titulatura festivalului. Farrel nu s-a oprit aici şi a inventat conceptul de Alternative Nation, cu trimitere la expansiunea rockului alternativ de la începutul anilor ’90. Efectul scontat nu s-a lăsat aşteptat, ba chiar i-a luat prin surprindere pe organizatorii de la Jane’s Addiction. În primii ani ai festivalului, fanii stăteau zile întregi la coadă pentru a achiziţiona bilete la preţuri exorbitante.
Până în 1997, evenimentul s-a desfăşurat anual, sub formă de turneu continental în SUA şi Canada, apoi a luat o pauză de şase ani.
În iulie-august 2003, când Lollapalooza a fost reluat, harta festivalului a inclus 30 de oraşe americane. Totuşi, nu s-a mai bucurat de succesul anilor ’90, întrucât fanii şi-au făcut apariţia în număr limitat, din cauza costurilor piperate ale biletelor.
În 2005, Lollapalooza şi-a stabilit cartierul general în Park Grant din Chicago, fidelizându-şi publicul. Lollapalooza a renăscut, iar numărul trupelor invitate să cânte a crescut de la an la an. Peste 65.000 de persoane au asistat anual la spectacol, cifre păstrate şi astăzi, în ciuda temperaturii ridicate. Festivalul a căpătat amploare şi a ocupat un loc important în agenda melomanilor din Statele Unite.
La 25 octombrie 2006, organizatorii – Perry Farrell alături de Capital Sports & Entertainment – au semnat un contract cu districtul Chicago Park, prin care şi-au asigurat locaţia desfăşurării festivalului, Grant Park, până în 2011, inclusiv. În 2008 contractul a fost reînnoit şi prelungit până în 2018, pentru încă 13 milioane de dolari. Oraşul Chicago candidează pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2016. Dacă va câştiga competiţia pentru găzduirea Jocurilor Olimpice, ediţia din acel an a festivalului Lollapalooza se va muta din Grant Park într-o cu totul altă locaţie. AGERPRES