Comisia de anchetă a ONU privind încălcările drepturilor omului în Eritreea acuză autoritățile acestei țări de crime împotriva umanității comise după obținerea independenței țării, în 1991, și cere Consiliului de Securitate să aducă acest dosar în fața Curții Penale Internaționale, relatează AFP și Reuters, citând un raport prezentat miercuri la Geneva.
Comisia de anchetă, creată în 2014 de Consiliul pentru drepturile omului al ONU, subliniază că ‘are motive întemeiate de a crede că în Eritreea au fost comise, începând in 1991, crime împotriva umanității precum ținere în sclavie, încarcerare, dispariții forțate, tortură și alte acte inumane cum sunt persecuții, violuri și omoruri’.
‘Eritreea este un stat autoritar, nu există o putere judiciară independentă, nu există adunare națională și nici instituții democratice’, a declarat Mike Smith, președintele comisiei de anchetă, denunțând ‘un climat de impunitate pentru crimele împotriva umanității comise în ultimul sfert de secol’.
Raportul arată că ‘eritreeni sunt confruntați cu (…) detenții arbitrare, discriminări bazate pe religie sau etnie, violențe sexuale și omoruri’.
În consecință, comisia recomandă Consiliul de Securitate al ONU să aducă dosarul referitor la situația din Eritreea în atenția procurorului Curții Penale Internaționale.
În plus, comisia recomandă ‘statelor membre al ONU să-și exercite obligațiile de a urmări în justiție sau de a extrăda orice individ suspectat de crime internaționale și care este prezent pe teritoriul lor’.
Primul raport al comisiei, publicat în iunie 2015, denunța ‘încălcările sistematice și pe scară largă’ ale drepturilor omului de către guvernul din Eritreea, care obligă în fiecare lună mii de persoane să se refugieze.
După publicarea primului raport, mandatul comisiei a fost prelungit cu un an pentru a ancheta de data aceasta asupra ‘crimelor împotriva umanității’.
Eritreea, mic stat închis în Cornul Africii, a dobândit independența în 1991, după un război de 30 de ani cu Etiopia. Din 1993, țara este condusă cu o mână de fier de regimul lui Issayas Afewerki.
Refugiații din Eritreea ajung mai ales în Suedia, Germania, Elveția și Olanda.
AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)