În data de 14 iunie 2016, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la cea de-a XVI-a ediție a manifestărilor comemorative dedicate poetului național Mihai Eminescu, organizate de către Parohia Ortodoxă Română din Apateu (Körösszegapáti) în colaborare cu Autoguvernarea Română din localitate şi Asociația pentru Cultură, Spiritualitate și Dezvoltare a Relațiilor Transfrontaliere din Oradea, cu prilejul a 127 de ani de la moartea sa.
La evenimentul desfăşurat în curtea parohiei, în faţa bustului poetului român, au participat Veronica Ionescu, secretar II la Ambasada României din Budapesta, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Mariana Negrău Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Delia Covaci redactor-şef al săptămânalului „Cronica”, Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea ș.a.
Manifestarea a început cu un parastas, pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu săvârșit de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un sobor de clerici. Un cuvânt de bun venit și de mulțumire față de toți participanții a adresat preotul Origen Sabău, care s-a îngrijit de organizarea acestui eveniment. Alocuțiuni despre personalitatea, despre opera și momentele importante din viața poetului Mihai Eminescu au fost rostite de către prof. univ. dr. Ioan Simuț, de la Facultatea de Litere din Oradea și Ligia Mirișan, după care a urmat un program cultural, cu versuri și cântece eminesciene, oferit de corul „Dal Segno” respectiv de către, soliștii Florina și Florin Mariș Hinsu. Tot în biserica din Apateu a fost prezentată și o expoziție de cărți recente, cu versuri de Eminescu și studii despre acesta, aduse de la biblioteca județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, iar la final, la bustul din bronz al poetului Mihai Eminescu, care a fost așezat în curtea bisericii din Apateu, în anul 2000, au fost depuse coroane de flori, din partea instituțiilor reprezentate la acest eveniment.
În perioada 7-10 iunie 2016, Institutul Cultural Român Bucureşti, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) şi redacţia „Foaia Românească” a organizat„Caravana teatrului românesc” pentru copiii etnicilor români din Ungaria.
În prima zi a caravanei, piesa de teatru “Fluieraşul Buclucaş”, interpretată de către actorii teatrului „Excelsior” din Bucureşti Alexandru Popescu, Alina Dumitrelea şi Cosmina Dobrotă, a fost prezentată copiilor de la grădiniţa de pe strada” Galamb” din cartierul „Oraşul Mare Românesc” din Gyula. Spectacolul, la care au participat toţi pedagogii şi copiii de la grădiniţă, a avut loc în sala festivă a UCRU. În a doua zi actorii din Bucureşti au fost găzduiţi de către şcoala generală şi grădiniţa din Micherechi. Piesa a fost jucată în căminul cultural în prezenţa copiilor, elevilor, pedagogilor şi profesorilor de la instituţiile respective, precum şi viceprimarul din Micherechi Bertold Netea. După spectacol actorii din Bucureşti au prezentat copiilor măştile tradiţionale româneşti, utilizate în timpul spectacolului. A treia zi, copii din Bătania s-au bucurat de prestaţia actorilor români. În data de 10 iunie 2016 piesa „Flueraşul Buclucaş” a fost prezentată pentru elevii şcolii generale din Chitighaz, unde studiază şi copiii etnicilor români din localiate. La spectacolul susţinut în căminul cultural au participat consulul general al Românei la Gyula Florin Vasiloni, directorul şcolii generale Erica Borbely şi redactorul șef al „Foii româneşti”, Eva Iova Şimon.