Pompierii focşăneni au desfăşurat, miercuri, un exerciţiu de intervenţie în scopul limitării şi înlăturării urmărilor produse de un seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, produs la o adâncime de 120 de kilometri, în zona Vrâncioaia din judeţul Vrancea.
Aplicaţia pompierilor a fost organizată la supermarket-ul Kaufland, de către reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Serviciului de Ambulanţă şi de la Filiala de Cruce Roşie Vrancea.
La sfârşitul acţiunii, în urma evaluării calitative a exerciţiului, s-a concluzionat că în eventualitatea producerii unui cutremur, instituţiile care au competenţa de acţiune în domeniu, vor putea gestiona la un nivel optim situaţia creată.
Exerciţiul a început după ce personalul din cadrul supermarket-ului a anunţat prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, că în urma seismului, o parte din clădire s-a prăbuşit, iar după aceasta a izbucnit un incendiu violent.
La faţa locului s-au deplasat forţe din cadrul ISU Vrancea, respectiv o autospecială de descarcerare, o autospecială pirotehnică, 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială de evacuare a fumului şi a gazelor.
Au mai venit două echipaje de jandarmi, două echipaje de poliţie, o ambulanţă din cadrul Serviciului de Ambulanţă Vrancea, o formaţiune de Crucea Roşie – Filiala Vrancea şi coordonatorul Grupului de Suport Tehnic ‘Prevenirea şi apărarea împotriva efectelor seismelor şi alunecărilor de teren’.
La exerciţiu au participat şi cinci elevi de la Şcoala de subofiţeri pompieri şi protecţie civilă ‘Pavel Zăgănescu’ Boldeşti, aflaţi în practică la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Echipa de căutare-salvare şi echipa de descarcerare au intervenit pentru deblocarea şi salvarea celor patru persoane rămase în spaţiul de depozitare. Cea de-a doua situaţie tactică creată a simulat apariţia unor defecţiuni tehnice la reţeaua electrică, un scurtcircuit la instalaţia de refrigerare din cadrul obiectivului.
Jandarmii au intervenit în zonele afectate pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, interzicerea accesului populaţiei în raioanele de intervenţie şi participarea pentru limitarea şi înlăturarea situaţiilor de urgenţă create.
Crucea Roşie a instalat un Punct Adunare Răniţi pentru acordarea primului ajutor populaţiei salvate de sub dărâmături şi acordarea asistenţei psihologice persoanelor panicate.
Serviciul de ambulanţă a intervenit în zona afectată, pentru acordarea primului ajutor specializat şi transportarea răniţilor la unităţile spitaliceşti.
Instituţiile abilitate au intervenit pentru remedierea defecţiunilor la alimentarea cu energie electrică, la conductele de alimentare cu apă şi gaz metan.
Simularea de miercuri a fost decisă în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, întrunit după seismul din aprilie. AGERPRES