• Daniel Albu
  • tel: 0744254536
  • email: europeanuldearad@gmail.com
Europeanul
Advertisement
  • Local
  • Din ţară
  • Economic
  • Extern
  • Învăţământ
  • Monden
  • Politic
  • Religie
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
No Result
View All Result
  • Local
  • Din ţară
  • Economic
  • Extern
  • Învăţământ
  • Monden
  • Politic
  • Religie
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
No Result
View All Result
Europeanul
No Result
View All Result
Home Din ţară

Viitori sudori din toată țara învață meserie la Școala de Sudură Crișan din Arad

Daniel Albu by Daniel Albu
May 10, 2023
in Din ţară, Economic, Învăţământ, Local, Uncategorized
0
Viitori sudori din toată țara învață meserie la Școala de Sudură Crișan din Arad

O nouă serie de viitori sudori urmează, în acestă perioadă, cursurile organizate de Școala de Sudură Crișan (www.scoalacrisan.ro) sub coordonarea domnului inginer Ioan Marin Crișan – inițiatorul și patronul școlii, a domnului ing. Eduard Crișan, adomnuluiGabi Chițescu – maistru instructor, precum și a altor specialiști din domeniu. Curanții studiază noile tehnologii în materie de sudură, cum să citească un desen tehnic, dar și normele de protecție a muncii.

Ing. Ioan Marin Crișan, a subliniat faptul că, în luna august al acestui an, Școala de Sudură în luna August va împlini 10 ani de activitate. „Am satisfacția de a o fi construit de la zero Școala de Sudură, desigur, împreună cu familia mea. Primii 5 ani au fost foarte grei, fiind numai pe pierdere, căci erau cheltuieli foarte mari, curent, argon, electrozi, sârmă, nu în ultimul rând profesorii. Fiind o școală privată, nu am primit nici un leu de la stat, dar am rezistat. Dar, cu timpul, rezultatele și satisfacțiile au venit, iar majoritatea celor care s-au înscris la cursuri sunt tineri. Tineri care investesc în ei, în meseria lor, din toată țara. Am avut și cu dizabilități și, desigur, acestora le-am redus prețul. Am fost bucuros că persoane cu dizabilități, în loc să ceară bani de la stat, preferă să învețe o meserie și să muncească. O mare satisfacție este parteneriatul cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, prin care cei mai buni absolvenți ai Școlii de Sudori au fost înscriși la universitates. Astfel, anul acesta vor absolvi deja primii patru ingineri, care știu și meserie și teorie. Așa că prevăd ca în maxim zece ani inginerii formați la Arad vor fi cei mai căutați pe piața muncii”.

„În fiecare serie avem aproximativ 12 cursanți”

„În doi ani consecutive am calificat sudori pentru FORD Craiova, și pentru o firmă de agricultură din județul Timiș, care înainte se plângeau că li se rupe frecvent sudura. Am constituit, de asemenea o Asociație Profesională de Sudură, pe care vrem să o întărim, căci sunt convins că, prin meseria de sudor, vom participa intens la economia țării. O economie, care nu are mână de lucru calificată, nu va performa. Așa că ar fi foarte bine să se mărească cât mai mult numărul de școli profesionale, indiferent de profil. Să fie mână de lucru calificată. Și pentru muncitori este bine, căci oriunde merg sunt priviți ca profesioniști calificați și vor câștiga pe ușor peste 1200 euro”, a precizat dl. ing. Marin Crișan, directorul Școlii de sudură arădene,  

„În această serie avem și o femeie”

„Sunt plăcut surprins că, după zece ani, în această serie avem și o femeie, pe doamna Oana. Și, ajunsă abia la jumătatea cursului, îi depășește în măiestrie pe sudorii cu experiență. Așa că eu le încurajez pe toate femeile să poftească la aceste cursuri, căci vor avea apoi posibilitatea de a câștiga bani frumoși. Aradul este un oraș industrial cu firme care se respectă și în fabricile de odinioară au fost femei sudor cu sutele. Dar, în 30 de ani, lumea s-a schimbat cu totul. Acum au început bărbații să se rujeze și penseze.

Am avut cursanți și de 60 de ani și, de asemenea și cu studii superioare (fizică atomică București), am avut și preoți, care au renunțat la preoție, iar acum mi-au comunicat că au firma lor, unde câștigă 500 de euro pe săptămână. Am avut și juriști, care nu s-au regăsit în avocatură, iar acum au o meserie pe care o pot practica oriunde în lume, căci diplomele noastre sunt autorizate de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și recunoscute în tot Occidentul. Am avut și cursanți care acum lucrează chiar și în îndepărtata Australie”, a declarat dl. ing. Ioan Marin Crișan. 

Planuri în următoarea perioadă

În cee ace privește activitatea Școlii de Sudură, în următoarea prioadă, dl. ing. Ioan Marin Crișan a precizat: După ce terminăm această serie, suntem invitați la o firmă mare, DAMEN, în Mangalia, unde avem un proiect, de o lună de zile, pentru platforme marine, câștigat împreună cu prietenii noștri japonezi. Este un proiect foarte provocator, căci nu oricine poate să lucreze la nave și la platforme ce se află în ocean, în apă sărată și la presiuni mari. Cum s-ar zice, suntem recunoscuți și pe plan international, iar la Talinn am obținut locul 6 din 34 de țări participante. Ideal ar fi ca fiecare să-și găsească acea profesie în care să se re-găsească și părinții să înțeleagă, oricât și-ar iubi copiii, că nu pot să-i facă domni cu forța. La seria trecută, cea din Decembrie, de exemplu, nici nu s-a terminat cursul și au și venit la mine diferite firme să-i angajeze pe cursanți”.

„Vreau să subliniez că, stăpânind această meserie, oamenii au siguranța zilei de mâine. Mai am încă un proiect ambițios,care se va desfășura pe malul Mureșului, și anume formarea sudorilor sub apă. Avem atâtea poduri și alte obiective și nu știi când vine un necaz și nu se găsesc specialiști. Va fi un proiect foarte dificil, dar am niște prieteni la Mangalia, care sunt dispuși să mă ajute, căci e un lucru periculos, trebuie să te scufunzi și să sudezi atunci când sunt -10 Grade afară, iar apa are 20 de metri adâncime. Multe țări au rămas cu lucrările blocate, căci sunt scafandri, dar nu sunt sudori. Și atunci noi combinăm cele două meserii. Avem și sprijin din partea Primăriei Arad, mai exact viceprimarul Faur mi-a promis sprijinul în acest proiect foarte greu, care va fi un proiect transfrontalier, în care se vor mai implica și Ungaria și Serbia”, a precizat Ioan Marin Crișan, directorul Școlii de Sudori.

Gabi Chițescu, maistru instructor: „Evoluția cursanților este foarte bună. Sunt extrem de interesați să învețe cât mai bine meserie, să plece un bagaj de cunoștinte cât mai bun, pentru că piața arădeană, națională și externă are mare nevoie de sudori. Iar, cum școlile profesionale sunt închise, sunt foarte puține alternative. Sudorii noștri sunt angajați imediat ce termină școala, dar, din păcate pentru România, marea lor majoritate pleacă în străinătate, căci diploma pe care o eliberă noi, fiind emisă de către Ministerul Educației Naționale este recunoscută peste tot în lume. Cursul ține aproximativ trei luni, în care noi facem un fel de „terapie de șoc” numai pe sudură și desen tehnic, dar insistăm cel mai mult pe practică. Omul când de duce într-o firmă, într-o fabrică, el se angajează cu probă de lucru, nu numai cu diplomă. Diploma este necesară, pentru că nu poți intra în concurs fără ea, dar esențială este proba de lucru. În domeniul mecanic, ce se lucrează azi cu oțelul, unde 70% este sudură. Nu poți să faci un vagon, nu poți să faci o locomotivă sau un vas, până și în industria tehnicii dentare se lucrează acum cu sudură, la fel în industria alimentară și industria auto. Din nefericire suntem nevoiți să importăm acum sudori din afară și aducem din Asia, din Egipt, din Ucraina, din Vietnam. Aradul are o tradiție pozitivă în sudură, căci intotdeauna la concursuri am urcat pe podium, chiar ne-am adjudecat locul unu sau doi la concursurile naționale, așa că la capitolul profesie egal sudor stăm foarte bine. Din fericire pentru noi în această serie avem și o doamnă, care s-a hotărât să invețe această meserie, căci sunt femei ce au abilități foarte bune în domeniul acesta. În perioada comunistă erau foarte multe femei care lucrau în acest domeniu al sudorii, însă, din păcare, acum sunt tot mai puține. Cei (sau cele) care doresc să urmeze aceste cursuri de sudură trebuie să aibă minimum 8 clase absolvite, vârsta nu contează, dar, mai ales, contează să abă dorința de a învăța această meserie”.

Declarații ale câtorva cursanți ai Școlii de Sudură Crișan:

Doamna Oana, care urmează cursurile Școlii de Sudură Crișan, a precizat: „Am 35 de ani și am hotărât să urmez cursul de sudură sprijinit și de șefii, de patronii mei. Am fost la început puțin sceptică, având în vedere că prejudecățile, precum că este o meserie strict pentru sexul masculin, dar acum pot să garantez că nu este așa. Și, mi-am dat seama de acest lucru încă din primele zile, cunoscând echipa, o echipă de profesioniști, plină de respect și răbdare, niște meseriași pe care poți să-i întrebi fără jenă orice. Șefa mea a fost cea care mi-a propus să urmez acest curs și îi mulțumesc pentru asta. Recomand cu multă căldură acest curs și altor femei, căci, deși suntem doar la jumătate, simt că am învățat foarte mult și sunt convinsă că mă voi descurca apoi la locul de muncă”. 

Mihai Florentin: „Sunt de loc din orașul Nehoiu, județul Buzău, am lucrat 8 ani în Germania ca și operator CNC și din cauza unor probleme de sănătate am revenit în țară, căci acolo era un mediu destul de toxic și acum am ales să pășesc pe urmele tatălui meu și să urmez școala de sudură. După ce voi absolvi acest curs o să merg cu tatăl meu în Danemarca, acolo unde el lucrează de ani buni și astfel am și eu o opurtunitate pe care nu vreau să o ratez”.

Dorin (37 de ani): „Am 37 de ani și îmi place foarte mult această meserie, căci este o meserie sigură, căutată, bine plătită. Însă eu doresc să îmi deschid propria mea firmă de confecții metalice, iar dacă afacerea nu va merge cum vreau eu, nu va fi nici o problemă să-mi găsesc un loc de muncă în Arad sau chiar în străinătate”.

Tags: www.europeanul.eu
Previous Post

UVVG - ÎN TUNISIA

Next Post

U.V.V.G. ÎN MAROC

Daniel Albu

Daniel Albu

Next Post
U.V.V.G. ÎN MAROC

U.V.V.G. ÎN MAROC

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

Archives

  • June 2023
  • May 2023
  • April 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • December 2022
  • September 2022
  • August 2022
  • July 2022
  • June 2022
  • May 2022
  • April 2022
  • March 2022
  • February 2022
  • January 2022
  • December 2021
  • November 2021
  • October 2021
  • September 2021
  • August 2021
  • July 2021
  • May 2021
  • April 2021
  • March 2021
  • February 2021
  • January 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • May 2020
  • March 2020
  • February 2020
  • January 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • October 2019
  • September 2019
  • July 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012
  • February 2012
  • January 2012
  • December 2011
  • November 2011
  • October 2011
  • September 2011
  • August 2011
  • July 2011
  • June 2011
  • May 2011
  • April 2011
  • March 2011
  • February 2011
  • January 2011
  • December 2010
  • November 2010
  • October 2010
  • September 2010
  • August 2010
  • July 2010
  • June 2010
  • May 2010
  • April 2010
  • March 2010
  • February 2010
  • January 2010
  • December 2009
  • November 2009
  • October 2009
  • September 2009
  • August 2009
  • July 2009
  • June 2009
  • May 2009
Europeanul

Daniel Albu

tel: 0744254536
email: europeanuldearad@gmail.com

Browse by Category

  • Anunțuri
  • Din ţară
  • Economic
  • Extern
  • Învăţământ
  • Local
  • Monden
  • Politic
  • Religie
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
  • Uncategorized

Recent News

Phd. Prof. Patrizia Messina – Doctor Honoris Causa UVVG

Phd. Prof. Patrizia Messina – Doctor Honoris Causa UVVG

June 1, 2023
Gheorghe Seculici: Fonduri europene pentru microîntreprinderile din orașe și stațiunile Moneasa, Ghioroc și Băile Lipova

Gheorghe Seculici: Fonduri europene pentru microîntreprinderile din orașe și stațiunile Moneasa, Ghioroc și Băile Lipova

May 31, 2023
  • Daniel Albu
  • tel: 0744254536
  • email: europeanuldearad@gmail.com

No Result
View All Result

Translate »
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.