Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, membru al Comisiei Parlamentului European pentru cultură şi educaţie (CULT), a adresat, marţi, o întrebare scrisă Comisiei Europene, pentru a afla poziţia acesteia privind cenzurarea, în Italia, a filmului românesc “Francesca”. Executivul comunitar a fost interpelat totodată şi asupra măsurilor pe care le are în vedere pentru a împiedica repetarea unor astfel de incidente.
Cătălin Ivan a atras astfel atenţia asupra unui eveniment grav pentru cultura europeană: cenzura filmului “Francesca” al lui Bobby Păunescu, prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia. Pelicula regizorului român, aclamată de criticii de specialitate în cadrul festivalului, a fost interzisă pentru difuzare la cererea deputatei italiane Alessandrei Mussolini şi a primarului Veronei, Falvio Tosi, care s-au simţit jigniţi de replicile dure la adresa lor.
“Administraţia Berlusconi nu a schiţat nici un gest faţă de acest act, un lucru inacceptabil din partea guvernului unui stat membru al Uniunii Europene, care se află in postura de a influenţa deciziile si politicile comunitare. Semnalul transmis de această lipsă de reacţie este deosebit de grav. Acest episod nu reprezintă o reactivare a problemelor italo-române, ci o limitare dură a libertăţii de expresie şi o cenzură a artei”, a declarat deputatul european.
În opinia lui Ivan, “subiectul filmului nu este Italia, sau oamenii politici italieni care s-au simţit lezaţi, ci însăşi experienţa românilor care trăiesc şi muncesc azi în Italia. Decizia în cazul acestui film este doar un exemplu de ‘contra-valori’ şi practici de care democraţia ar fi trebuit să se îndepărteze. Un model pozitiv în acest sens îl reprezintă Suedia -care a eliminat instituţiile de cenzură cinematografică în acest an- dar şi alte state democratice, care au făcut acest pas în trecut”.
“Paradoxal este faptul că un film care are clar ca sursă de inspiraţie şcoala neo-realismului italian -şcoală foarte importantă pentru arta cinematografică- să fie cenzurat tocmai în Italia pentru caracterul lui neorealist. Interzicerea acestui film nu va schimba realitatea prezentată de el, la fel cum interzicerea filmului ‘The Great Dictator’ din Italia nu a schimbat realitatea celui de-al doilea război mondial. Nu putem avea pretenţia de a schimba lumea prin alterarea felului în care ea este reflectată prin cultură”, a conchis europarlamentarul social-democrat.
În interpelarea sa, Cătălin Ivan cere Comisiei să formuleze o poziţie în acest caz, dar şi să explice ce fel de acţiuni pro-active are în vedere pentru a elimina riscul unor situaţii similare în viitor.