Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, membru al Comisiei Parlamentului European pentru cultură şi educaţie (CULT), a atras atenţia, joi, în cadrul discuţiei privind “libertatea informaţiei în Italia” din plenul PE, asupra faptului că forul de la Bruxelles/Strasbourg nu se poate limita doar la cazul italian, acest caz nefiind unic în Uniunea Europeană.
În viziunea lui Ivan, “libertatea presei nu este niciodată suficient protejată în fata abuzurilor. De fiecare dată când un preşedinte de stat sau un prim ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene atacă jurnaliştii doar pentru că aceştia nu sunt de acord cu el, Comisia Europeană, Parlamentul European şi fiecare dintre noi trebuie să reacţionăm”.
“In Italia, un prim-ministru încearcă să intimideze presa de opoziţie prin toate mijloacele. In România, un preşedinte încearcă să decredibilizeze presa şi jurnaliştii care îl critică. In ambele cazuri, vorbim de excese ale unor politicieni care se consideră deasupra legii. In România, cele mai recente ştiri ne arată nu doar un preşedinte care jigneşte, tâlhăreşte şi calomniază ziarişti, dar şi alte abuzuri ale unei puteri care, în preajma alegerilor prezidenţiale, pare că ar fi dispusă la orice, inclusiv la încălcarea legii, pentru a-l ajuta pe actualul şef al statului să fie reales”, a declarat eurodeputatul social-democrat.
Cătălin Ivan a denunţat deja, printr-o scrisoare din 23 septembrie, către vice-presedinţii Comisiei Europene, Jacques Barrot si Margot Wallmström, derivele preşedintelui Basescu şi cele ale premierului Berlusconi împotriva libertăţii presei, anticipând astfel dezbaterea din PE. Europarlamentarul PSD a semnat, de asemenea, apelul public lansat de un grup de jurişti italieni, împotriva tentativelor de intimidare a presei de către premierul italian Silvio Berlusconi, alăturându-se celorlalţi 400.000 de semnatari, printre care se numără personalităţi precum Andrè Glucksmann, Gunter Grass, Luis Sepulveda, Umberto Eco.