Eurodeputata PSD Corina Creţu, membră a Comisiei Parlamentului European pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, respectiv a celei pentru criza economică şi financiară, subliniază necesitatea unor măsuri urgente şi concrete de sprijin pentru integrarea în muncă a tinerilor din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care aceştia sunt una din categoriile cele mai afectate de criza economică.
Doamna Creţu a depus luni o declaraţie scrisă aferentă dezbaterii în plenul de la Strasbourg a propunerii de decizie a PE şi a Consiliului UE de instituire a unui instrument european de microfinanţare pentru ocuparea forţei de muncă şi incluziune socială (instrumentul de microfinanţare Progress).
“Această criză afectează toate categoriile vulnerabile, dar cea mai îngrijorătoare este rata ridicată a şomajului în rândurile tinerilor. Faptul că unu din cinci tineri europeni nu are loc de muncă poate avea multiple implicaţii, de la planul economic şi social, până la cel demografic şi infracţional. De aceea, cred că sunt necesare măsuri concrete privind stimularea integrării în muncă a tinerilor”, afirmă Corina Cretu în intervenţia scrisă.
În opinia deputatei europene, “criza economică a devenit o criză socială acută, căreia încă nu i-am găsit remediul. Din păcate, unul din indicatorii care ar putea contribui la relansare, nivelul creditării, a atins un nivel minim record în zona euro după 1991 şi cunoaşte o prăbuşire fără precedent în noile state membre, cum este cazul României. Este unul din elementele care aruncă îndoiala asupra perspectivelor de depăşire a recesiunii”.
“In acest context, apreciez ca binevenită propunerea Comisiei Europene privind instituirea instrumentului de microfinanţare. Dar pentru ca măsurile de incluziune socială să fie eficiente este necesară înscrierea instrumentului într-o linie bugetară separată. Realocarea fondurilor din cadrul programului iniţial Progress ar afecta direcţiile de acţiune comunitară specifice acestuia şi ar reprezenta un semnal îngrijorător cu privire la deschiderea socială a unui executiv european, până acum extrem de reticent, din păcate, faţă de o implicare socială adecvată”, a conchis ea.