Vicepreşedinta Comisiei pentru dezvoltare a Parlamentului European (DEVE), Corina Creţu, a subliniat, luni, necesitatea implicării Uniunii Europene în impulsionarea ajutorului umanitar şi pentru dezvoltare, în condiţiile crizei donatorilor internaţionali. Cu prilejul dezbaterii, de la Strasbourg, consacrate impactului crizei economice asupra ţărilor în curs de dezvoltare şi a cooperării pentru dezvoltare, doamna Creţu a pledat pentru eficientizarea asistenţei, propunând evaluarea acţiunilor UE şi ierarhizarea priorităţilor în acord cu resursele.
“Cred ca ar trebui să ne concentram mai mult asupra reducerii dependenţei unora din beneficiarii ajutoarelor umanitare, în vederea trecerii de la acţiuni de criză la acţiuni care să genereze dezvoltare durabilă în zonele respective”, a afirmat Corina Creţu în cadrul dezbaterii din plenul PE la care a participat si noul comisar european pentru Dezvoltare, Karel de Gucht.
Potrivit deputatei europene, raportul semestrial al Organizaţiei Naţiunilor Unite despre colectarea de fonduri de urgenţă indică un minus de 4,8 miliarde de dolari în finanţarea pentru contracararea crizelor umanitare din cele mai sărace state ale lumii. “Este cea mai mare diferenţă din istorie între necesar şi ceea ce s-a colectat de la guvernele statelor dezvoltate, cărora criza economică le lasă tot mai puţini bani pentru ajutorarea ţărilor sărace”, a atras atenţia doamna Creţu.
“Nu pot să nu mă gândesc, însă, la sumele uriaşe cheltuite pentru salvarea sectorului bancar. Desigur, fiecare guvern are datoria de a rezolva problemele din propria ţară. Dar nu e corect şi decent să trecem cu vederea faptul că tocmai statele în curs de dezvoltare sunt cele mai lovite de criza economică, chiar dacă sunt cele mai puţin vinovate de producerea acesteia”, a precizat europarlamentarul PSD.
“Lumea în care trăim ne învaţă, din păcate, să nu avem aşteptări prea mari de la apelurile la umanitarism, mai ales în vremuri de recesiune, când nu puţini sunt cei care marşează pe individualism şi protecţionism, în locul solidarizării pentru soluţii comune şi pe termen lung. De aceea, aş vrea să atrag atenţia mai degrabă asupra riscului ca abandonarea ţărilor în curs de dezvoltare în ghearele unei sărăcii în creştere accelerată să aibă un efect de bumerang, prin amplificarea tensiunilor interne, a conflictelor sângeroase, tragediilor umanitare şi migraţiei masive, pe care tot statele dezvoltate le vor deconta”, a declarat vicepreşedinta DEVE.
“Sunt semnale încurajatoare (în contextul numirii lui De Gucht ca şi comisar european în domeniu n.red.), în sensul unui dinamism care sper că va reuşi să contamineze importantele reuniuni internaţionale de la Pittsburgh şi Copenhaga, decisive în condiţiile în care e mai mare ca niciodată riscul ca Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului sa nu poata fi atinse”, a conchis Corina Creţu.