Uniunea Europeană nu poate “evita faptul că aproximativ un milion de persoane se află deja pe teritoriul” său și că “cei mai mulți dintre ei sunt aici pentru a rămâne”, a declarat, într-un interviu publicat miercuri de EUobserver, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, adăugând că “este datoria noastră să facem tot posibilul pentru a transforma provocarea migrației într-o oportunitate”.
“Statele membre și orașele și-au dat seama că, în contextul tuturor acestor provocări, nimeni nu poate acționa singur”, a spus Corina Crețu, precizând că prin Agenda Urbană pe care Comisia Europeană și statele membre au prezentat-o recent “putem începe să lucrăm cu o agendă consolidată pentru anii următori”.
Criza refugiaților care a luat Uniunea Europeană prin surprindere anul trecut a pus probleme sistemului comunitar de azil, gestionării frontierelor și procesului de luare a deciziilor.
Însă orașele sunt cele care duc greul sosirii a peste un milion de persoane într-un singur an.
Aproximativ 70% din populația europeană și 75% din locurile de muncă de pe continent sunt concentrate în orașe. Multe dintre problemele pe care guvernele trebuie să le rezolve — de la asigurarea de locuințe convenabile și calitatea aerului la eficiență energetică și sărăcie — sunt de asemenea concentrate în orașe.
La această listă de provocări s-a adăugat primirea pe termen scurt și integrarea pe termen lung a unui număr mare de refugiați.
Toate acestea au fost incluse în Agenda Urbană pe care Comisia Europeană și statele membre au prezentat-o recent.
Ideea unei Agende Urbane a fost lansată de Comisia Europeană în 2014 pentru a spori comunicarea între UE, statele membre și autoritățile regionale și locale. Doi ani mai târziu, criza refugiaților pune la încercare această idee.
“Este datoria noastră să facem tot posibilul pentru a transforma provocarea migrației într-o oportunitate”, a spus Corina Crețu.
Deși UE se ocupă de nevoile pe termen scurt precum cazarea, spitalele mobile sau alimentarea cu apă, ea a afirmat că “știm cu toții că cele mai eficiente soluții vor fi cele pe termen lung”.
“Nu putem evita faptul că circa un milion de persoane se află deja pe teritoriul UE și că cei mai mulți dintre ei sunt aici pentru a rămâne”, a precizat comisarul european.
“Este important ca statele membre și regiunile să știe cum să folosească toate posibilitățile de fonduri europene. Trebuie să găsim un echilibru între necesitatea unor investiții stabile și adaptarea la provocări”, a mai spus Corina Crețu.
În aprilie, comisarul a găzduit, alături de colegul său responsabil cu migrația, Dimitris Avramopoulos, o întâlnire cu reprezentați din orașele din UE pentru a discuta despre măsurile necesare pentru a face față acestei crize. La întâlnire, ea a subliniat că orașele administrează direct 15 miliarde de euro ca parte a fondurilor de coeziune ale UE pentru perioada 2014-2020.
“Este un semn de încredere, dar în același timp și o mare responsabilitate”, a spus Corina Crețu în interviul pentru EUobserver. Orașele europene sunt încurajate să facă schimb de experiență și să ofere ajutor celor mai afectate orașe.
“Le cerem statelor membre să vină cu idei” pentru proiecte și inițiative, a precizat comisarul european.
Corina Crețu a mai spus că atmosfera din UE de la începutul crizei nu a fost bună, existând discuții dificile despre cum să fie împărțită povara în interiorul UE.
AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)