Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, şi secretarul de stat pentru afaceri europene în Guvernul Republicii Franceze, Harlem Désir, au avut joi, 16 iunie 2016, la Bucureşti, consultări, cu prilejul vizitei oficialului francez în România.
Întrevederea a prilejuit abordarea, de către cei doi oficiali, a principalelor chestiuni aflate pe agenda bilaterală, cu accent pe dinamica deosebită şi pe substanţa relaţiei foarte bune dintre România şi Franţa. Interlocutorii au salutat semnarea, la Paris, la 10 iunie 2016, de către Prim-miniştrii celor două ţări, Dacian Cioloş şi Manuel Valls, a Foii de Parcurs actualizate a Parteneriatului Strategic bilateral, document care prevede acţiuni şi proiecte comune, având ca scop valorificarea potenţialului de cooperare dintre România şi Franţa. În consultările de la Bucureşti, părţile au reiterat angajamentul pentru amplificarea cooperării sectoriale, fiind avute în vedere îndeosebi dimensiunea economică şi cea de cercetare (proiectul ELI-NP).
Cu această ocazie, a fost reiterat interesul celor două ţări pentru pregătirea, în bune condiţii, a seriei de manifestări care urmează să fie organizate în cele două ţări, în perioada 2018-2019, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Cei doi demnitari au trecut în revistă şi principalele subiecte aflate pe agenda europeană, cu accent pe problematica viitorului european, inclusiv din perspectiva referendumului din Marea Britanie, de la 23 iunie 2016, context în care a fost exprimată susţinerea fermă a României şi a Franţei pentru rămânerea Marii Britanii ca membru al UE, pentru unitatea europeană, pentru valorile fundamentale ale Uniunii Europene şi determinarea pentru combaterea riscului de fragmentare a Europei.
Şi cu această ocazie, cei doi miniştrii au condamnat ferm atentatele teroriste şi au reafirmat angajamentul pentru lupta antiterorism, în toate formele sale de manifestare. Harlem Désir a exprimat aprecierea autorităţilor franceze pentru susţinerea acordată de România, ca răspuns la solicitările de sprijin adresate de Franţa, în baza articolului 42.7 al Tratatului Uniunii Europene, în urma atacurilor teroriste din luna noiembrie 2015, din zona pariziană.
Pornind de la necesitatea sporirii securităţii europene, în contextul presiunii migratorii actuale, ca şi al riscurilor teroriste, oficialul francez a subliniat aportul substanţial pe care România, stat aflat la frontiera externă a UE, îl are, prin eficienţa controlului frontierelor sale, la întărirea securităţii pe continentul european, fapt de care trebuie să se ţină seama în procesul de decizie privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
A fost discutată şi situaţia din vecinătatea estică a UE, ministrul Lazăr Comănescu reiterând sprijinul României pentru menţinerea Parteneriatului Estic ca prioritate pe agenda europeană, precum şi pentru susţinerea reformelor din statele membre. A fost subliniată, în context, atenţia susţinută pe care România o acordă situaţiei din Republica Moldova, ambii interlocutori subliniind necesitatea continuării ferme a reformelor în această ţară, precum şi sprijinul în acest sens al României şi Franţei, cele două state fiind şi co-preşedinţii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.
După finalizarea vizitei la Bucureşti, cei doi demnitari s-au deplasat la Chişinău, unde efectuează o vizită comună, în perioada 16-17 iunie 2016, în calitate de co-preşedinţi ai Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.